Didim
KSM härkätie2018

Sote-uudistus ei edellytä kuntarajojen muuttamista

Suomessa edetään 20 sairaanhoitopiiristä viiteen sote-alueeseen. Somero on piirretty niistä kolmanneksi suurimpaan, yli 860 000 asukkaan muodostamaan Turun sote-alueeseen.
Keskussairaalat ja terveyskeskukset siirtyvät sote-alueisiin. Hoidon antaminen ja kustantaminen jäävät kuntien tehtäväksi. Alueet päättävät jatkossa palveluiden sijoittumisesta – ei siis enää kunta. Myöskään kuntauudistusta ei enää ajeta eteenpäin sote-uudistuksella.
Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen toteaa, että uudistuksella ollaan menossa hyvään suuntaan.
– Erillisiä perustasojen määrittelyjä ei ole vielä tehty ja yksittäiset linjaukset palvelutason määrittämisestä saadaan ilmeisesti toukokuussa. Niiden jälkeen voidaan nähdä, mitä palveluja täällä järjestetään ja mitkä lähipalvelut säilyvät.
– Julkisuudessa esillä olleilla asukasrajoilla voisin päätellä, että valmistunut ratkaisu vähentää tarvettamme liittyä kuntayhtymiin sotepalvelujen järjestämisessä ainakaan tässä vaiheessa.
Sami Suikkanen huomauttaa, että Someron omat vaikuttamismahdollisuudet lähipalveluiden järjestämiseksi tulevat vähenemään.
– Tällaista tämä on, mutta samansuuntainen kehitys olisi ollut edessä edelliselläkin mallilla.
Turun suunta vaikuttaa hänestä lupaavalta.
– Somerolla on ollut halu liittyä sinne päin, kun taas Kanta-Häme on haluttu liittää Pirkanmaahan ja TAYS:n alueeseen.
Vaikka vaikutusvalta palveluista siirtyy sote-alueille, Suikkanen näkee, että lähipalvelut säilyvät.
– On selvää, että tämän tyyppisellä asutuskeskuksella, tällä asukasluvulla ja olemassa olevilla etäisyyksillä perusterveydenhuollon palvelujen pitää säilyä. Eri juttu on esimerkiksi päivystyksien järjestäminen, niihin voi tulla muutoksia.

Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry