Didim
KSM härkätie2018

Silmät ovat taas vaarassa

Liian moni suomalainen vahingoittaa silmänsä vuosittain uuden vuoden juhlien ilotuliteonnettomuuksissa. Terveystalon silmälääkäri Tiina Leivo muistuttaa juhlijoita turvallisuudesta ja ohjeistaa, miten pahimmilta vammoilta säästytään.

Uuden vuoden juhlintaan kuuluvat ilotulitteet aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä loukkaantumisia. Silmät ovat rakettisateessa suurimmassa vaarassa.

– Pahimmissa vammoissa ilotulitteesta lentänyt osa on puhkaissut silmän tai aiheuttanut silmän palovamman. Kummassakin tapauksessa silmä voi sokeutua kokonaan, Tiina Leivo kuvaa.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan viime vuoden vaihteessa Suomessa hoidettiin silmäsairaaloissa 11 silmävammaa, joista 4 aiheutui lapsille. Lähes jokaisessa tapauksessa silmään kohdistuvat vahingot voitaisiin välttää riittävällä etäisyydellä ilotulitteen ja yleisön välillä sekä tarkoitukseen sopivilla suojalaseilla. Lainsäädäntö vaatiikin tulitteen sytyttäjältä suojalasit ja vähintään 18 vuoden iän. Tämän uskotaan vaikuttaneen ilotulitteista johtuvien vakavampien silmävammojen vähenemiseen.

Ilotulitteita tulee käyttää ohjeiden mukaisesti. Ilotulitteiden käyttöön liittyy kuitenkin aina riskinsä, koska vuosittain ilotulitteiden joukossa on viallisia tuotteita, jotka saattavat esimerkiksi singahtaa väärään suuntaan. Suurin osa silmävammoista sattuukin katsojille.

Ensiapu vamman vakavuudesta riippuen

Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo muistuttaa, että silmävammojen ensiavussa on oltava huolellinen. Jos epäilee silmän puhjenneen, ei silmää saa missään nimessä painaa. Silmään ei myöskään saa laittaa silmätippoja tai lääkeaineita. Potilas tulee kuljettaa nopeasti hoitoon päivystävälle silmälääkärille, mieluiten makuuasennossa molemmat silmät peitettynä.

– Vammautuneeseen silmään on viisasta olla koskematta. Potilaan kannattaa hakeutua pikaisesti silmätautien erikoislääkärin tutkittavaksi. Pahimmat vammat vaativat usein useita leikkauksia, jotta näkö pystytään säilyttämään silmässä, Leivo kuvaa.

Pienemmissä vammoissa, jos esimerkiksi epäilee silmään menneen pinnallisen rikan, on hyvä hakeutua yleislääkärin tutkimuksiin.

Vältä uuden vuoden silmävammat

  • Muista suojalasit, vaikka et ampuisi raketteja.
  • Varmista riittävä turvaväli: vähintään 10 metriä ilotulitteisiin.
  • Huomioi lapset ja muut ilotulitusten katsojat.
  • Alkoholi ja ilotulitteet sopivat huonosti yhteen.
  • Ilotulitteita saavat ampua vain 18 vuotta täyttäneet.
  • Silmävammat on hoidettava aina lääkärissä.


Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry