Didim
KSM härkätie2018

Kesälomakausi tuo eloa katukuvaan

Viimeistään juhannuksen jälkeen alkaa lomakausi. Silloin suomalaisesta tulee kesäsuomalainen. Kesäsuomalainen puhuu vieraille ja matkustaa satoja kilometrejä päästäkseen järvenrantaan. Kesäsuomalaisuus näkyy myös Someron katukuvassa.
Mistään marginaali-ilmiöstä ei ole kyse Tilastokeskuksen mukaan lähes puolet töissäkäyvistä lomailee kesä-heinäkuussa. Pelkästään heinäkuussa lomalla on 882 tuhatta henkilöä, lähes miljoona suomalaista. Kaupunkikodit ja työpaikat tyhjenevät, maalaisuus on päivän sana.
Lähes puolet suomalaisista lomailee kotimaassa, heistä pääosa mökkimaisemissa. Kun Taloustutkimus pyysi suomalaisia nimeämään kesäklassikoita eli olennaisesti suomalaiseen kesään kuuluvia asioita, ykkössijan sai kesämökki. Tuo ikoninen rauhan, loman ja hyvän olon tyyssija, jossa kesäsuomalainen pääsee edes hetkeksi lähelle luontoa, lähelle juuriaan, yksinkertaisempaan elämään.
Suomessa oli noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Somerolla niistä sijaitsee 2173. Määrä on kasvussa, sillä esimerkiksi 90-luvulla mökkejä oli Somerolla vain noin 1500. Usein mökillä aikaa viettää pariskunta tai perhe, joten puhutaan tuhansista ihmisistä. Tuhansista kesäsuomalaisista.
Mökiltä haetaan luonnonrauhaa ja toisaalta perheen ja ystävien yhteistä aikaa, mutta katukuvassa mökkiläiset näkyvät ehkä perjantairuuhkina ja liikkeiden lisääntyvinä kävijämäärinä. Siinä, ettei tunnekaan kaikkia vastaantulijoita.
Lomaansa suomalainen käyttää keskimäärin 1410 euroa. Suurin osa rahavirrasta jää mökkipaikan lähelle ja kanavoituu päivittäistavaroihin. Mökkiläiset ostavat ruokaa, kotitaloustarvikkeita ja polttoainetta. Mökkiä korjaillaan ja rakennetaan uutta.
Joten ensi kerralla siellä kassajonon hännillä, ollaan suvaitsevaisia.Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry