Didim
KSM härkätie2018

Hyvää pyhäinpäivää

 

Evankelisluterilaisen kirkkokäsikirjan mukaan pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlapäivästä, 1. marraskuuta vietetystä kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2. marraskuuta. Muistelun kohteena ovat siis kaikki sekä kristikunnan marttyyrit, että muut kristillisessä uskossa kuolleet.

Päivää on kutsuttu ja kutsutaan usein edelleen pyhäinmiestenpäiväksi.
Pyhäinpäivää vietettiin marraskuun ensimmäisenä vuodesta 835 lähtien ja sen siirto nykyiselle paikalleen kalenterissa liittyi yleiseen työtehon lisäämiseen ja arkipyhien vähentämiseen. Vuodesta 1774 vuoteen 1955 pyhäinmiestenpäivää vietettiin marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Vuonna 1955 pyhä siirrettiin lauantaille 31.10.–6.11. korvauksena Marian ilmestyspäivän siirtämisestä sunnuntaille.

Tavallisen suomalaisen talonpojan mielessä pyhät miehet juhlittiin ja kestittiin varsin konkreettisesti. Pyhäinpäivän aattona liikkeellä oleville vainajille lämmitettiin sauna ja katettiin juhla-ateria. Talon oma väki saunoi pyhien miesten jälkeen, sillä välin kun he olivat ruokapöydässä. Kun oma väki tuli saunasta pyhät miehet poistuivat talosta hyvillä mielin ja takasivat näin taloon karjaonnen.

Katolisten aikojen jälkeen juhla sai erilaisia pakanallisia piirteitä. Vanhan suomalaisen sadonkorjuujuhlan, Köyrin, menettäessä merkitystään vanhoja juhlaan kuuluneita tapoja liitettiin pyhäinpäivän aattoon ja jouluun. Varsinkin Lounais-Suomessa pyhien miesten sijaan alettiin kestitä torppareita ja alustalaisia – suuremmillakin tiloilla isäntäväki saattoi itse joutua pyhäpäivän aamuna navettaan, kun palvelusväki vietti vapaata ja toipui edellisen illan juhlinnasta.

Säiden ennustamisen kannalta pyhäinmiestenpäivä oli jälleen tärkeä merkkipaalu ja otollinen enteiden seuraamiselle. Ajateltiin, että näihin aikoihin yksikin aurinkoinen päivä tiesi yhdeksää poutapäivää seuraavana kesänä. Auringon näkyminen Pyhäinmiestenpäivän ja joulun välillä, edes hetkellisesti, ennusti kaunista kesää ja jos järvet olivat vielä tuolloin ilman jääpeitettä, olisivat ne sitä aikaisin keväälläkin.Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry