Didim
KSM härkätie2018

Maalaiskaupungin Mademoisellen blogi

Forssasta pojjaat

Meri Vilen

Nyt ei ope enää voi olla heristämättä sormeaan. Mitä ihmettä naapurikylässä puuhataan?

Pikkuoppilaani soitti minulle ja pyysi tulemaan apuun, kun toinen pikkupoika ei pääse tulemaan koulusta kotiin. Pelkäsi isoja suomalaispoikia. Kun pääsin perille, sain kuulla mitä koulusta palaavalle porukalle oli tapahtunut pari päivää aikaisemmin. Suomalaiset teinipojat olivat uhkailleet ja haukkuneet heitä ja käyneet kiinni pienimpään ekaluokkalaiseen.

Illansuussa Saksankujan vastaanottokeskuksen edustalle kerääntyi joukko ihmisiä mielenosoitukseen, jonka tavoitteena oli häätää turvapaikanhakijat Forssasta. Joukkoa katsellessani ihmettelin mielessäni, missä näiden lasten vanhemmat ovat.

Minun oppilaani olivat turvassa kodeissaan vanhempiensa luona. Poliisin ohjeiden mukaan kaikki talon asukkaat pysyivät sisällä tyynen rauhallisina. He osoittivat olevansa kypsymättömän huutelun ja uhittelun yläpuolella.

Ennen mielenosoittajien saapumista vietin mukavan teehetken irakilaisten ystävieni tilannekatsausta kuunnellen. Kokoonnuimme Patriarkan kotona. Olen nimennyt ystäväni Patriarkaksi isolla peellä, koska sitä hän todella on. Viisas, rauhaa rakastava mies, jota koko 270 turvapaikanhakijan joukko kuuntelee ja tottelee.

Patriarkan vaimo on Matriarkka, hyväsydäminen ja älykäs äitihahmo. Heidän kotonaan ovi käy ja puhelin soi tiuhaan tahtiin nuorten miesten kysyessä neuvoja ja toimintaohjeita. Myös huolet ja murheet jaetaan, samoin ilot.

Minulle esiteltiin revitty t-paita. Se oli ollut nuoren miehen yllä perjantai-yönä kaverin tiputtaessa hänet kyydistä muutaman sadan metrin päässä kotoa. Hän ei päässyt turvallisesti kotiin. Yhdeksän suomalaismiehen joukko pahoinpiteli hänet sairaalakuntoon.
En oikein ymmärrä forssalaisia. Turvapaikanhakijat ovat sielllä käyttäytyneet erittäin hyvin. Kaikkien äitien ja isien, myös minun, hullun lailla pelkäämiä raiskauksia ei ole tapahtunut, ei edes raportoituja läheltä piti-tilanteita.

Itse tapahtuman aikana juttelin kaikkein nuorimpien paikalle saapuneiden tyttöjen kanssa. Kysyin heiltä, miksi he ovat tulleet. He kertoivat, etteivät pidä siitä, että heitä tuijotetaan, seurataan, heille huudellaan tai ehdotellaan asioita. Ymmärrän heitä.

Olen itsekin ollut nuori tyttö. Miesten virittynyt huomio ja lähentely-yritykset tuntuivat silloin uhkaavilta, jopa pelottavilta. Minun kohdallani kyse oli suomalaisista miehistä. Muistakaa kaikki miehet se! Nuoret tytöt, ja naiset muutenkin, pitää jättää rauhaan. Toista ihmistä on syytä opetella lähestymään herrasmiehen tavoin hyvin hienovaraisesti.

Kehoitan kaikkia osapuolia tasapuolisesti asettumaan hetkeksi toisen asemaan. Miltä minun toimintani toisesta tuntuu? Miten toivoisin itseäni samassa tilanteessa kohdeltavan?

Ymmärryksellä ja hyvällä tahdolla – sovinnon kättä tarjoamalla – pääsee kinkkisistäkin tilanteista arvokkaasti yli. Sitä minä toivon, kuten myös koti- ja koulurauhaa, kaikille forssalaisille ja erityisesti rakkaille pikkuoppilailleni perheineen ja ystävineen.3 Responses to Maalaiskaupungin Mademoisellen blogi

 • hyvä että joku
  uskaltaa sanoa vastaan kaikelle tälle järjettömyydelle
  olematta pelkuri
  rauhaa ja
  anteeksiantoa

 • Olen huolissani kantasuomalaisista nuorista, heistä, jotka ovat joutuneet olemaan pitkään työttöminä, vailla työpaikkaa tai koulutusta. Tuntuu, että oma yhteiskuntamme on tyystin unohtanut heidät.
  Suositteleen aiheesta kaikille lukijoille silmiä avaavaa matkaa Helsingin Itäkeskukseen, jossa nuortemme tämän päivän tilanne yhteiskunnassamme kohdalla riipaisevan surullisesti.
  On hienoa, että kirjoittaja kantaa huolta pienistä koululaisista. Itse kannan vielä suurempaa huolta kansamme nuorista. Milloin malja läikkyy heidän kohdallaan yli? Milloin alkaa heidän radikalisoitumisensa, kun oma yhteiskunta ei tarjoa heille mitään tulevaisuutta? Nuorten, joilla tulisi olla yhteiskunnan tarjoamat puitteet ja mahdollisuudet saada rakentaa tulevaa elämäänsä? Ovatko tapahtumat Forssassa alkua tulevalle? Tänä päivänä osa nuoria kokee katkerana, että maassamme turvapaikanhakijoista välitetään ja huolehditaan enemmän kuin heistä. Turvapaikanhakija saa saman rahan, 266 euroa kuukaudessa käteen kuten he, plus yhteiskunnan ymmärryksen, lisäksi vielä majoituksen, valmiin aamupalan, lounaan,välipalan ja illallisen. Suomalaisella nuorella ei ole varaa ruokkia itseään näin ruhtinaallisesti syystä, että kun pitää kustantaa oma henkilökohtainen majoitus ja eläminenkin itse siinä sivussa 266 eurolla, kun ei ole ilmaismajoitusta järjestettynä heillä missään turvakeskuksissa. Kävisivät mielellään syömässä valmiita sapuskoja hekin, jos heillekin vain tarjottaisiin ja annettaisiin sellaisiin ruokailuihin mahdollisuus, kun monikaan ei itse osaa laittaa ruokaa. Näin ovat suomalaiset nuoret minulle henkilökohtaisesti suoraan sanoneet Helsingissä Itäkeskuksessa torilla.

  Mitä maallemme on tapahtumassa? Milloin poliitikot heräävät kiinnittämään huomiota suomalaisten nuorten ahdinkoon yhteiskunnassamme? Ovatko kahakointi-tapahtumat Forssassa alkusoittoa tulevalle? Tuntuu, että päättäjät eivät välitä pätkän vertaa nuorista.

 • Mitä tehdä nuorille miehille ja teineille? He käyttäytyvät, niinkuin aina ovat käyttäytyneet, niin suomalaisetkin, uhoa riittää. Se että käydään toisen kimppuun, varsinkin jos hän on se pienin ekaluokkalainen on raukkamaista. Koska suomalaisista on tullut tällaisia raukkoja?

Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry