Didim
KSM härkätie2018

Huomioi raketteja pelkäävä eläin

 

Uusivuosi on monelle eläimelle pelottava juhla. Monessa lemmikkitaloudessa kärsitään stressistä useita päiviä, kun raketteja ammutaan myös luvallisen ajan ulkopuolella.

Suuri osa eläimistä kokee räjähteet pelottavina. Ahdistunut eläin ei välttämättä pysty syömään tai nukkumaan. Eläin myös helposti kieltäytyy ulkoilusta eikä pysty käymään tarpeillaan. Pahimmassa tapauksessa se kärsii jännityksestä useita päiviä.
– Omistajan on tärkeää ottaa eläimen pelko huomioon ja pysyä itse rauhallisena. Ikävää on, ettei ilotulituksiin voi aina ennalta varautua, sillä raketteja ammutaan usein jo päiviä ennen ja jälkeen uudenvuoden aaton. Eläimet joutuvat tämän takia myös kärsimään luvattoman pitkän ajan, SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist sanoo.
SEY muistuttaa, että ilotulitusraketteja saa ampua uudenvuodenaattona vain määrättynä aikana iltakuudesta yökahteen. Koirat on hyvä käyttää ulkona hyvissä ajoin ennen kello kuutta ja huolehtia, että koira on hyvin kytketty.
– Rakettia säikähtävä eläin karkaa helposti ja voi paniikissa juosta hyvinkin kauas löytämättä enää takaisin. Joka uusivuosi kymmenittäin koiria pääsee karkuun. Paniikissa juokseva koira aiheuttaa helposti vaaraa niin itselleen kuin myös vaaratilanteita liikenteessä.
Lemmikkien lisäksi myös muut eläimet kärsivät ilotulitteista. Luonnonvaraiset eläimet eivät pysty varautumaan räjähdyksiin eivätkä välttämättä voi suojautua millään tavalla.
– Eläinten ystävän teko olisi jättää raketit kokonaan ampumatta, Lindqvist ehdottaa.
Jos lemmikkieläin pelkää ilotulitusta, sitä ei saa jättää yksin. Pysy itse rauhallisena äläkä missään tapauksessa ole vihainen pelokkaalle eläimelle. Tämä voi vaikeuttaa tilannetta entisestään. Sisällä kannattaa sulkea ikkunat ja vetää verhot eteen ilotulituksen ajaksi. Voit myös soittaa musiikkia, joka peittää räjähdysten ääniä. Vaikeissa tapauksissa apu voi löytyä eläinlääkärin määräämällä lääkityksell


Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry