Didim
KSM härkätie2018

Pienet tilat katoavat

Maatalouden rakennekehitys jatkuu. Tilojen määrä vähenee ja jäljelle jäävien koko kasvaa. Kotieläintilojen osuus laskee ja viljelijöiden keski-ikä nousee.
Viljanviljely on Suomessa edelleen yleisin tuotantosuunta 16 400 tilalla, mutta muita kasvinviljelytiloja on kohta yhtä paljon. Ero on 300 tilaa.
Somerolainen yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta kertoo viljantuotannon heikon kannattavuuden kannustavan tiloja siirtymään erikoiskasveihin ja nurmen viljelyyn. Monilla tiloilla on viljelyssä sekä viljaa että muita viljelykasveja.
Kato käy etenkin tiloilla, joilla talous on lujilla ja tiliä kertyy alle 8 000 euroa. Koko tilastosta putoaa pois, kun taloudellinen tulos jää alle 2 000 euron.
Ennakkotietojen mukaan taloudelliselta kooltaan yli 8 000 euron tilojen lukumäärä on kasvanut. Jaana Kyyrä tulkitsee tulosta niin, että nämä tilat ovat uudistaneet toimintaansa paremman tuloksen saavuttamiseksi.
Luonnovarakeskus julkaisi muitakin tietoja maatalouden rakennekehityksestä viime vuodelta. Pienet tilat katoavat ja maatilojen määrä putosi alle 50 000 kappaleen. Kolmannes tiloista keskittyy viljanviljelyyn ja lähes yhtä paljon on muihin kasveihin kuin viljaan keskittyviä. Tiloila on peltoa  keskimäärin jo 45 hehtaaria.Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry