Didim
KSM härkätie2018

Tunnistetaanko somerolainen murteestaan?

Suomen kielen apulaisprofessori Johanna Vaattovaara Tampereen yliopistosta sanoo, että suomalaiset tunnistavat murteita pääpiirteittäin hyvin, mutta liittävät niihin myös monenlaisia stereotypioita. Hänen mukaansa kieltä ja sen puhujaa ei osata asennetasolla pitää toisistaan erillään. Suomessa eri murteisiin liittyviä mielikuvia laukaisevat vanhat, topeliaaniset heimostereotypiat.
10 000 suomalaista teki murretestin, jonka mukaan kansa tunnistaa hyvin etelän, pohjoisen, itäsuomalaisen ja länsisuomalaisen murteen, mutta tarkempi erottelu ei ole helppoa. Parhaiten suomalaiset tunnistavat Stadin slangin.
Turun murteen tunnisti kolme neljästä. Se tuli aikanaan tutuksi presidentti Mauno Koivistosta tehdyissä parodioissa.
Ihmiset kuulevat murteita ennennäkemättömän paljon esimerkiksi sosiaalisen median ja tosi-tv:n ansiosta.
Someron murteen voisi ajatella olevan lähellä Turun murretta, mutta toisaalta taas sekoitus erilaisia Hämeen murteita. Mihin meidät mielletään kartalla puheen perusteella, olisi mielenkiintoista tietää.One Response to Tunnistetaanko somerolainen murteestaan?

  • Somero taitaa olla ainoa paikkakunta tai ainakin ainoita, jolla on erilainen murre verrattuna jokaiseen naapuripaikkakuntaan tai ylipäätään mihin muuhun kolkkaan Suomessa. Tapio Horilan mielestä tämä tekee juuri murteesta Somerolle kaikkein ominaisimman ominaispiirteen.

Vuoden urheilija
Suomi 100 lehti
Tutustu ja ihastu
Digilehti

Lue Paikallislehti Somero

Paikallislehti Somero on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

Somero 150

Sporttikone 20.-27.4.17
Plus-tilaus
TS rekry