Syrjäseuduilla yhä useampi vanhus jää yksin

0

Punainen Risti on huolissaan vanhusten yksinäisyyden lisääntymisestä. Vanhusten yksinäisyys lisääntyy lähitulevaisuudessa väestörakenteen muuttuessa. Vuoteen 2030 mennessä yli 65-vuotiaiden määrän on arvioitu kasvavan yli puolella miljoonalla. Väestöennusteen mukaan määrä on vuonna 2030 noin 1 525 000. Suomessa oli vuoden 2012 lopussa 1 018 000 yli 65-vuotiasta henkilöä (Tilastokeskus).

– Vanhusten yksinäisyyden lisääntyminen etenkin syrjäisillä seuduilla näkyy Punaisen Ristin osastoihin tulevissa pyynnöissä. Vaikka vanhuksella olisi perhe, hän on saattanut jäädä yksin lasten muutettua kaupunkeihin työn perässä, sanoo Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin sosiaalipalvelupäällikkö Tero Hintsa.

Punainen Risti välittää vapaaehtoisia ystäviä muun muassa vanhuksille, nuorille, maahan muuttaneille ja vammaisille. Punaisella Ristillä on noin 8000 vapaaehtoista ystävää.

– Yksinäisten vanhusten määrä nousee nopeammin kuin vapaaehtoisten määrä. Tämän tyyppiselle toiminnalle ja sen saamalle tuelle on valtava tarve, joka kasvaa edelleen, Hintsa sanoo.

Punaisen Ristin ystävätoiminta voi olla kahdenkeskistä, vapaamuotoista seurustelua tai harrastamista ryhmässä. Ystävätoiminnan tavoitteena on tukea sekä yksinäistä ihmistä että koko hänen perhettään.- Yksi vapaaehtoinen voi auttaa toiminnallaan monia. Kaukana asuvalle omaiselle tuo helpotusta tieto siitä, että hänen iäkkäällä sukulaisellaan käy Punaisen Ristin ystävä. Myös yksinäisen nuoren vanhempi voi kokea nuorensa tilanteesta huolta, jota vapaaehtoinen ystävä lievittää, Hintsa sanoo.

Hintsa kertoo, että pelkästään vapaaehtoisen ja asiakasystävän tapaamisen odottaminen antaa monelle ystäväasiakkaalle voimia.

– Etenkin ikäihmisiä auttaa usein kotipalvelu tai muut ammattilaiset. Se, että vapaaehtoinen tulee omasta halustaan heitä tapaamaan, on erityisen merkityksellistä, Hintsa sanoo.