Kivointa on, kun ventovieraan synttärihaastattelussa löytyy yhteinen sävel

0
Rauli Badding Somerjoen muisto saatteli  Eija Komun muuttamaan Somerolle.
Rauli Badding Somerjoen muisto saatteli Eija Komun muuttamaan Somerolle.

Somero-lehti esittelee lehdentekijöitä 90-vuotisjuhlavuotenaan:

Nimesi ja ammattisi?
– Olen Eija Komu, kirjallisuudentutkija ja kriitikko.
Mistä olet kotoisin ja miksi Somero valikoitui asuinpaikaksesi?
– Olen syntyisin Pohjois-Karjalan Lieksasta, ja muutin Somerolle vajaat neljä vuotta sitten Joensuusta – muutin siis Joensuusta Joensuuhun! Tänne minut saatteli Rauli Badding Somerjoen muisto.
Vertaa lounaisen ja itäisen Suomen asujia.
– Pidän lounaisesta toiminnallisuudesta ja ripeydestä. Täällä ei jahkata tyhjää. Idässä isketään tarinaa ja tunteiden kirjo korostuu. Korva iloitsee molemmista puheenparsista: sekä lounaisesta lakonisuudesta että itäisestä vuolaudesta.
Mikä on ammattisi ja miten sitä toteutat?
– Kirjallisuudentutkijana seuraan alaani, kirjoitan artikkeleita ja pidän esitelmiä eri tahoille. Kriitikkona päätyönantajani on Savon Sanomat Oy. Samat kirjallisuuskritiikit ilmestyvät myös Etelä-Suomen Sanomissa, Keskisuomalaisessa ja Karjalaisessa.

Mitä teet Paikallislehti Somerossa?
– Olen tehnyt juttuja ja haastatteluja eri aloilta ja elämänpiireistä. Energiatehokas pientalorakentaminen ja Baddingin läheisten muistelujutut lienevät sektorin ääripäitä. Lisäksi kirjoitan kolumneja.
Mistä nautit työssäsi ja mikä on haastavinta?
– Kivointa on, kun ventovieraan synttärihaastattelussa löytyy yhteinen sävel. Sen jälkeen on helppoa edetä, ja sellaisen avoimen, vapautuneen tunnelman kyllä vaistoaa. Haastavinta mutta myös palkitsevinta on eloisien kuvakulmien ja -asetelmien löytäminen.
Mieleenpainuvin työmuistosi?
– Haastattelin pitkän linjan televisiokuvaaja Matti Kurkikangasta. Ymmärrettävästi hänen kuvaamisensa jännitti. Ilahduin, kun Matti Kurkikangas pyysi lähettämään kuvan hänelle käytettäväksi kuvaajien henkilömatrikkelissa.
Haluatko sanoa jotain Somero-lehden lukijoille?
– Saima Harmajan sanoin: ”Ei onnea mittaa aika. Oma hehku sen mittaa vain.” Lempeää kevätmieltä!