Lääkärinhoitaja vai lakaisukoneen-kuljettaja?

0

Vähintään keski-ikäiset muistavat televisiosta tietoiskun, jossa lapsilta 1970-luvulla kyseltiin, että miksi he aikovat isoina. Vastauksia olivat muun muassa lääkärinhoitaja, lakaisukoneenkuljettaja, traktorimies eli kraktorimies ja opettaja.
Nyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan arvion mukaan tietotekniikka kehittyy niin voimakkaasti, että se uhkaa joka kolmatta ammattia Suomessa kahdenkymmenen vuoden sisällä.
Etlan mukaan Suomesta katoavat esimerkiksi puhelinmyyjät, tallentajat ja valokuvien kehittäjät. Pahimman uhan alla ovat myös mallit, jalkine- ja laukkuteollisuuden prosessityöntekijät, konepuusepät, maa- ja kalatalousteknikot sekä kirjastotyöntekijät.
Varmimmat työpaikat ovat Etlan ennusteen mukaan hotellinjohtajilla, ravitsemusasiantuntijoilla ja opetusmenetelmien kehittäjillä sekä opettajilla. Kahdenkymmenen vuoden päästä tullee löytymään myös sosiaalialan johtajia, osastonhoitajia, psykologeja sekä myynti- ja markkinointijohtajia.
Mielenkiintoisessa tilanteessa ovat nuoret, jotka miettivät, mihin ammattieihin ryhtyvät opiskelemaan. Lapsuuden haaveammattia ei välttämättä ole olemassakaan, kun lapsi kasvaa työikään.
Entä ikääntyvä väestö? Ehtiikö ammatti kadota alta ennen kuin eläkeikä koittaa?
Etlan ennusteen mukaan ainakin osa 1970-luvun lasten toimeammateista löytyy tulevaisuudessakin, hoitajia ja opettajia tarvitaan. Vaikea on kuvitella maailmaa ilman traktorimiestäkään.
Vaikka kyse on suuresta murroksesta, kannattaa muistaa, että on kyse myös suuresta mahdollisuudesta.  Poistuvien ammattien tilalle tulee uusia.
Esimerkiksi tutkija ja kehitysjohtaja Olli Hietanen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta miettii, että emme ole olleet koskaan aiemmin tilanteessa, joka olisi tarjonnut näin paljon mahdollisuuksia.