Pelkoja, haasteita ja ilmiöitä

0

28.2.2014

Somero-lehti julkaisee 90-vuotisjuhlavuotensa innoittamana uutisia menneiltä ajoilta. Tässä numerossa kerrotaan siitä, miten kaksikymmentä vuotta sitten poltettiin vainovalkeita EU:n pelossa.
Liittolaisia etsitään tänäkin päivänä, tosin ei maan rajojen ulkopuolelta vaan lähikaupungeista. Päällimmäisenä huolena ovat sosiaali- ja terveyshuollon asiat.
Kaksikymmentä vuotta sitten olisi naurattanut, jos joku olisi todennut, että lähitulevaisuudessa saatamme liittyä Saloon tai Forssaan. Enää ei naurata.
Kaksikymmentä vuotta sitten uutisoitiin lehdessä myös ilmiöstä, joka tyhjensi Someron kadut arki-iltaisin puoli kuuden aikaan. Tässä numerossa on gallupin aiheena televisio-ohjelma, josta jokaisella tuntuu olevan mielipide. Eräänlaisista sketsihahmoista oli kyse kaksikymmentä vuotta sittenkin; saippuasarja Kauniit ja rohkeat sai kylän hiljenemään.
Urheilu-uutisissa puhuttiin vuonna 1994 siitä, miten Voiman Kimmo Korpi-Seppälä oli menestynyt nyrkkeilykehässä. Nykyään Somero-lehti uutisoi siitä, miten hänen valmennettavansa pärjäävät.
Kulttuuriuutisessa kerrottiin Kaari Utrion uudesta kirjasta. Niitä uutisia saamme onneksi tehdä edelleenkin.
Tässä lehdessä kerrotaan Someron työttömyysprosentin olevan yli 12. Kaksikymmentä vuotta sitten se oli yli 17. Tänä päivänä on vaikea kuvitella, että 1980-luvun puolivälissä Someron työttömyysaste oli 1,6 prosenttia.
Jokaisesta aikakaudesta löytyvät omat haasteensa, pelkonsa ja ilmiönsä. Ajat muuttuvat. On silti mukavaa, että on myös sellaisia asioita, jotka pysyvät vuodesta toiseen samanlaisina tai ainakin samankaltaisina. Kaiken ei tarvitse kehittyä tai väistyä kehityksen tieltä.