Aattona poutaa, vappupäivänä sadetta

0

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 29. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan vappuaattona lämpimintä ja aurinkoisinta on maan eteläosassa. Maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys vaihtelee puolipilvisen ja pilvisen välillä, ja etenkin iltapäivällä tulee paikoin vesikuuroja. Pohjoisessa myös räntä- tai lumikuurot ovat mahdollisia. Somerolle ilmatieteen laitos ennustaa melko aurinkoista keliä. Lämpöasteet kipuavat enimmillään juuri kymmenen yli.

Vappupäivänä vesi- ja räntäsateiden alue valtaa maan eteläosan. Myös maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys on vappupäivänä enimmäkseen runsasta, ja iltapäivällä muodostuu jälleen räntä- ja lumikuuroja. Somerolle räntää ennustetaan varhaiseksi aamuksi, iltapäivällä sade jatkuu vetenä. Asteita ennustetaan ylimmillään +3.
Viime vuonnakin epävakainen ja melko viileä vappusää
Viime vuonna vappuaattona liikkui sadealue maamme yli itään, mutta vappupäivänä muodostui maahamme heikko korkeapaineenselänne, jolloin maan etelä- ja keskiosassa on poutaista ja melko aurinkoista. Pohjoisessa esiintyi vesi- ja räntäkuuroja. Päivän ylin lämpötila oli vapunpäivänä maan eteläosassa runsaat 10 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa vajaat 5 astetta, muualla 5-10 astetta. Lumiraja kulki Etelä-Lapissa.Tilastojen mukaan lämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa päivisin 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa päivälämpötila on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Tänä vappuna yhtenäisen lumipeitteen raja on selvästi tavanomaista pohjoisempana eli Pellosta Koillismaalle ulottuvalla linjalla.