Pääsiäinen tuo mökkiläiset paikkakunnalle

0

Pääsiäisen pyhinä ehtii hyvin käymään kauempanakin olevalla mökillä. Mökkiläiset, nuo paikkakunnan elävöittäjät, saapuvat vapaa-ajanasunnoilleen. On aika katsastaa, miten mökki on selvinnyt talvikaudesta. Odottamattomia yllätyksiä saattaa olla edessä.
Yleisimmät vahingot mökkikauden alkaessa ovat putkirikot, murrot, varkaudet ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Yleisiä ovat myös eläinten aiheuttamat vahingot.
Ennen kuin voi nauttia takkatulen lämmöstä, tulee syksyllä savuhormien päälle asennetut suojat pitää poistaa ennen ensimmäisiä varovaisia alkulämmityksiä. Kylmänä olleen takan lämmitys on aloitettava varovasti. Liian isot roihut takassa voivat vaurioittaa kylmää piippua.
Pihapiirissä kannattaa kurkistaa vesikaivoon ennen käyttöä. Uteliaita jyrsijöitä on saattanut tipahtaa puukansirakenteisiin pihakaivoihin. Tällöin on edessä kaivon tyhjennys, pesu ja desinfiointi ennen veden käyttöä.
Ikävä yllätys on huomata mökillä käyneen kutsumattomia vieraita. Mahdollisia murtovahinkoja ei saa siivota ennen kuin on saanut poliisilta luvan.
Mökkikamppeita pakatessa kassiin kannattaa sujauttaa myös muutama ylimääräinen paristo hälyttimiä varten. Palo- ja häkähälyttimen tarkistaminen mökille mentäessä on pieni vaiva, mutta hätätilanteessa toimivat hälyttimet voivat pelastaa ihmishenkiä.
Kun mökinomistaja on selvinnyt ensihämmennyksestä ja siivouksesta, voi hän suunnata kohti paikkakunnan palveluita. Jos vapaa-ajanasukas nauttii lomastaan, niin hyötyjinä on asukkaan lisäksi moni muu. Mainion palvelun saaja viestii hyvästä olostaan muille. Palaute kiirii eteenpäin.