Somerolle tulee maatalous- ja puutarhalukio

0
Kiiruun kouluun on haettu viitteitä navetasta.

Kiiruun koulusta tehdään erikoislukio. Ulkonäköön on haettu viitteitä navetasta.

Someron sivistyslautakunta ehdottaa, että Someron lukiosta tehdään erikoislukio. Teemaksi otetaan maatalous ja puutarha.
Koska kaupunginvaltuusto on jo alustavasti ilmoittanut kannattavansa asiaa, on suunnitelmat pantu kiireellisinä eteenpäin. Arkkitehtitoimisto E&A:lta on saatu valtuustoa varten alustavat havainnekuvat koulurakennuksen ulkonäöstä.
Uusi rakennus tulee sijoittumaan samaan paikkaan, missä nykyinenkin koulu sijaitsee.
– Teemalukio innoitti  koulun ulkonäön suhteen. Pääsisäänkäynti muistuttaa hiukan navetan vinttisiltaa. Myös värityksessä etsitään punamullan sävyjä. Muuten talosta tulee täysin moderni, kertoo pääarkkitehti Lasse Homefree.
– Joenpuoleinen sivu tulee olemaan kokonaan kasvihuonetta. Rinne pengerretään ja sinne tulee kasvimaita sekä hedelmäpuutarha, Homefree kuvailee.
Erikoislukioiden lupakansliassa on suunniteltu jo pitkään aivan uudentyyppistä maatalouslukiota Suomeen.
– Somero on juuri oikea paikka tämäntyyppiselle opetustoiminnalle, kertoo suunnitelmakonsultti Leena Peltonen-Farmer.
– Olemme myös mukana rakennuskustannuksissa niiltä osin, mitä erikoislukiotoiminta edellyttää. Tämä tarkoittaa muun muassa kasvihuoneiden lasituksia, istutusalustoja ja tuuletusjärjestelmiä, Peltonen-Farmer sanoo.
Parkkipaikan tilalle viljapelto
Nykyisestä parkkipaikasta luovutaan ja sen tilalle tehdään opetuskäyttöön viljapelto.
– Ajatuksena on, että lukion toisluokkalaiset ehtivät keväällä kylvää, ja uudet ekaluokkalaiset syksyllä puida ja kyntää pellon, Leena Peltonen-Farmer kuvailee toimintasuunnitelmaa.
– Olen kuullut, että nykyäänkin oppilaat tulevat Somerolla kouluun traktoreilla. Tulevaisuudessahan niitä voidaan käyttää peltotoissä, konsultti naurahtaa.
Parkkiruutuja on kaavailtu siirrettäväksi urheilukentän läheisyyteen nykyisen väistötilan paikalle.
– Onneksi kaupunki ei vielä ehtinyt asvaltoida pihaa, huokaisee vime viikolla projekstin  talousvastaavaksi valittu Kalle Kuittila.
Kesäkursseja ja lähiruokaa
Koska kasvimaat ja kasvihuoneet vaativat hoitoa myös kesäisin, ollaan samalla aloittamassa kesäkurssitustoimintaa pääkaupunkiseutulaisille.
– Kysyntää tämäntyyppisille kursseille on paljon. Uskomme, että kasvit tulevat hoidetuiksi kurssilaisten voimin, sanoo Peltonen Farmer.
Arkkitehti Lasse Homefree toteaa, että kurssitoiminta on otettu huomioon rakennuksen suunnittelussa.
– Luokkahuoneet pystyy muuttamaan kesäisin majoitustiloiksi.
Peltonen-Farmer aikoo ehdottaa Someron kaupungille, että se rakentaisi suoramyyntipisteen koulun läheisyyteen.
– Koulussa tuotetut vihannekset voidaan hyötykäyttää koulun omassa ruokalassa,  mikä on varsinaista lähiruokaa. Kesäkursseilta tuotteita riittää myyntiinkin.

Ps. Aprillipäivä on joka vuosi 1. huhtikuuta. Silloin on tapana puijata leikkimielisesti ihmisiä. Useissa lehdissä julkaistaan jokin pilailumielessä kirjoitettu artikkeli.

Koulun joenpuoleinen osa on kokonaan kasvihuonetta.