Korkea äänestysprosentti on kunniaksi

0

Europarlamenttivaalit käynnistyivät Somerolla mukavasti. Tässä vaiheessa vaaleja todisteena on ensimmäisen äänestyspäivän vilkkaus. 190 äänen vertailu edellisten EU-vaalien 149 ääneen antaa hyvän signaalin. Äänestysvilkkaus kohosi peräti 27,5 prosenttia. Siitä on hyvä jatkaa.
Äänestysinnokkuudella on kummallisia perinteitä ja myös alueellisia eroja löytyy. Maaseutukunnissa kuntavaalit keräävät väkeä uurnille, mutta kaupungeissa on hiljaisempaa. Someron kokoisissa kaupungeissa väki tietää, että jokaisen ääni vaikuttaa, ja useissa tapauksissa äänestäjällä on henkilökohtainen tuttuus omaan ehdokkaaseensa.
Pienten kuntien intoa ei myöskään yhtään vähennä se, että politiikkaan liittyy mukaan taistelu sekä olemassaolosta että palveluista. Vaikuttaa siltä, että tämä vaikuttaa jopa europarlamenttivaaleihin asti. Parlamentissakin päätetään asioista, jotka vaikuttavat sekä isoihin että pieniin kuntiin.
Nämä vaalit ovat myös viimeiset, joissa monien kylien väki käy antamassa äänensä vanhalla, tutulla äänestyspaikallaan. Äänestysalueita ja -paikkoja on vielä kahdeksan, mutta ensi vuoden keväällä pidettävissä eduskuntavaaleissa alueiden määrä tipahtaa puoleen. Toivottavaa on, että se ei vaikuta ihmisten intoon käydä äänestämässä.
Vuoden 2009 europarlamenttivaalien äänestysprosentti koko maassa oli 40,3, missä on runsaasti parantamisen varaa. Kunnallisvaaleissa 2012 prosentti oli 58,3. Vuoden 2012 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Suomessa asuvien äänestysprosentti oli 72,8, ja eduskuntavaaleissa 2011 se oli hitusen pienempi, 70,5 prosenttia.
Vaalihuumaa kaikille somerolaisille!