Leipä miehen tiellä pitää

0

Leipä miehen tiellä pitää, kertoo vanha sanonta. Nykyään leivästä tosin kysytään, että onko siinä kokojyvää, gluteenia, täysjyvää, vehnäproteiinia…
Viljat ovat tällä hetkellä ruokakeskusteluiden kärkipään kuuma aihe. Kaupoissa näkee ihmisten tihrustavan pusseihin painettuja pikkuruisia tuoteselosteita.
Yksi ostaa leivän sen maun takia, toinen terveellisyyden perusteella, kolmas umpimähkään. Mutta sille, joka haluaa tietää, mitä syö, ostamisen pitäisi olla nykyistä helpompaa.
Kuluttajalta vaaditaan melkoista perehtyneisyyttä asiaan, jotta hän oikeasti tietäisi minkälaisesta leivästä on kyse.
Kuinka moni tietää, mikä ero on kokojyvää tai täysjyvää sisältävissä tuotteissa? Kerrottakoon varmuuden vuoksi, että vaikka molemmissa viljan jyvät on käytetty kokonaan, kokojyvä on nimensä mukaan tuotteessa kokonaisena, kun taas täysjyvätuotteissa jyvät on rikottu esimerkiksi täysjyväjauhoksi.
Jos haluaa ostaa täysjyväleipää, kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan. Lainsäädännön mukaan leipään voidaan laittaa täysjyväleima, vaikka jyviä olisi käytetty vain sen pinnalla. Jotkut pakkaukset voivat olla hyvinkin harhaanjohtavia.
Vehnä ei sovi keliakiaa sairastaville sisältämänsä gluteenin takia. Myös vähähiilihydraattista dieettiä noudattavat välttelevät vehnän käyttöä.
Mutta niiden puolesta, jotka leipää nauttivat, toivoisi selkeyttä tuoteselosteisiin ja ohjeita siihen, miten niitä tulkitaan.