Poliisi varoittaa halpoja työsuorituksia kauppaavista ryhmistä

0

Lounais-Suomen poliisi on tehnyt liikennevalvonnan yhteydessä havaintoja kiertelevistä ulkomaalaisryhmistä. Poliisi on todennut omakotitaloalueilla kuorma- ja pakettiautoilla liikkuneiden ulkomaalaisryhmien myyneen kotitalouksille korvausta vastaan erilaisia työsuorituksia, kuten pihakivitysten asentamista.
Poliisi toteaa, että ulkomaalaisryhmien toteuttaman työn laatu saattaa olla heikkoa ja sovittu hinta saattaa nousta työn edetessä. Lisämaksua voidaan tulla vaatimaan myöhemmin, vaikka asiakas on jo maksanut sovitun maksun.
Työt saatetaan jättää kesken, varsinkin jos työstä on maksettu ennakkomaksuja. Työsuorituksia saatetaan tarjota erityisesti ikäihmisille.
Sopimuksia ei laadita kirjallisesti ja kuluttajaoikeudet jäävät toteutumatta.
Työvoiman vapaasta liikkuvuudesta huolimatta, poliisi muistuttaa kotitalouksia selvittämään jo sopimuksen tekohetkellä, että työtä suorittamaan tuleva yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Tämä koskee suomalaisia ja ulkomaalaisia yrityksiä. Vain ennakkoperintärekisterissä oleva yritys oikeuttaa mahdolliseen kotitalousvähennykseen.
Poliisi ohjeistaa kotitalouksia tekemään kaikista tarjotuista työsuorituksista kirjalliset sopimukset sekä suomalaisten että ulkomaalaisten toimijoiden kanssa, jolloin rehellinen yrittäjä laatii sopimuksen ja epärehellinen poistuu kirjallista sopimusta laatimatta.
Valitsemalla ennakkoperintärekisteriin merkityn yrityksen, kotitalous torjuu omalta osaltaan harmaata taloutta.