Helteistä on nautittu

0

Reilun viikon kestäneet aurinkoiset ilmat ovat hellineet suomalaisia. Viime viikolla jokaiselta yleiseltä uimarannalta Somerolla löytyi ihmisiä nauttimassa auringosta. Kaupungin kesäkohteet ovat nyt kovassa käytössä.
Terveyskeskuksella helteet eivät ole vielä näkyneet asiakkaissa. Johtava lääkäri Teuvo Jokinen kertoo, että yleensä helteiden vaikutukset ilmenevät vasta parin viikon kuluessa. Jokinen arvelee myös, että ihmiset osaavat nykyään varautua kuumuuteen paremmin, sillä vuosi vuoden jälkeen potilaita on vähemmän. Onko sitten erinäisillä ilmastoinneilla, tuulettimilla ja ilmalämpöpumpuilla mahdollisesti vaikutusta asiaan?
Eläinlääkäriltäkään ei ole kantautunut ikäviä uutisia. Vielä viime viikolla ei ainakaan yksityisellä puolella ollut eläinpotilaita, jotka olisivat sairastuneet kuumuuden vuoksi. Hyvä, jos eläinten nesteen saannista ja oloista on pidetty huolta. Eläinklinikalta tosin muistutetaan, että esimerkiksi sydänvikainen koira saattaa voida helteillä yhtä huonosti kuin vastaavasti ihminen.
Ilmatieteenlaitos mittaa helteen tukaluutta. Mitä kosteampi ilma, sitä tukalampaa on. Tälle viikolle on luvattu laajalti ukkosia, myös Somerolle. Esimerkiksi, jos lämpötila on 25 astetta ja suhteellinen kosteus 90 prosenttia, vastaa se tukaluudeltaan 34 asteen lämpötilaa suhteellisella kosteudella 10 prosenttia.  Vaikutus tehostuu nopeasti lämpötilan noustessa, 30 asteen lämpötila olisi erittäin tukalaa useimmille ihmisille jo 70 prosentin suhteellisessa kosteudessa.
Kun mustat ukkospilvet nousevat taivaanrantaan, kannattaa siis tehdä muutakin kuin vetää sähkökoneiden töpselit irti seinästä. Omaa ja muiden hyvinvointia on tällöin tarkkailtava.