Somerolla ajellaan selvin päin?

0

Somerolla ei juurikaan ole rattijuoppoja. Tai ainakaan he eivät ole jääneet kiinni poliisin puhallustesteissä. Tai sitten heitä ei ole edes puhallutettu.
Joka tapauksessa Somero sijoittuu komeasti parhaimpien kuntien joukkoon, kun vertaillaan sitä, mistä löytyy vähiten rattijuoppoja.
Tilastokeskuksen tilastot kertovat, että vuosina 2009–2013 eniten rattijuoppoja, ruorijuoppoja tai siipijuoppoja on jäänyt kiinni Vironlahdella. Tuhatta asukasta kohden  narahti 13,4  humalaista.
Iltasanomat kokosi listan siitä, missä on eniten jäänyt kiinni rattijuoppoja. Mukana on 320 kuntaa. Somero on peränpitäjien joukossa sijalla 290. Meillä otettiin viiden vuoden aikana kiinni 22 rattijuoppoa. Eli kunnan väkilukuun suhteutettuna vain 2,4 tuhannesta on jäänyt kiinni humalassa ajamisesta.
Somerolla ei ole poliisia. Tiedetään. Ja sillä on taatusti tilastoja kaunistava vaikutus. Mutta joka tapauksessa Someron sijoitus on parempi kuin yhdenkään naapurikuntamme.
Someron jälkeen naapureistamme paras tilanne on Ypäjällä, joka löytyy sijalta 284. Jokioisilla juoppoja on jäänyt kiinni 3,8 tuhatta asukasta kohden.
Salo on sijalla 168 vertailuluvullaan 4,0. Forssa puolestaan löytyy tilaston kärkipäästä sijalta 35 vertailuluvullaan 5,7.
Toivottavasti tilastossa on jotain totuuden jyvää. Mutta ainakin tästä on hyvä ottaa tavoite. Pidetään Somero rattijuopumusten vähyydestä kertovissa tilastoissa naapurustonsa parhaana. Eikä haittaa vaikka sijoitus valtakunnallisestikin nousisi.