Vyö kiinni, vaikka penkki on tyhjä

0

Lomalla auto lastataan lapsilla, lemmikeillä, retkivarusteilla sun muilla. Apukuskin puolella mukava nostaa paljaat varpaat kojelaudalle. Ikkuna auki, tuuli tuivertamaan. Rennosti kohti uusia seikkailuja.
Autoliitto painaa jarrua romanttiselle mielikuvalle. Oli sitten kyse ihmisistä, eläimistä tai irtotavarasta, on kuorma kiinnitettävä huolellisesti.
Autoliitto teki kolaritestin, jossa testattiin mitä autossa tapahtuu sekä oikein että väärin pakatulla kesälomakuormalla. Vaarattomalta tuntuva, muun muassa aurinkotuoleista, pihapeleistä ja matkalaukuista koostuva kuorma aiheuttaa pahaa jälkeä matkustamossa, kun se pääsee irralleen viidenkympin nopeudessa  tapahtuvassa törmäyksessä. Etuistuinten selkänojia ei ole suunniteltu suojaamaan iskuilta, joten ne antavat periksi tavaroiden osuessa niihin. Tuloksena on vakavia vammoja etupenkillä matkustaville.
Kolaritestissä kokeiltiin myös, miten käy kun kuljettaja on ilman turvavyötä ja etumatkustaja istuu rennosti jalat kojelaudalla. Turvatyyny lyö lauetessaan etumatkustajan jalat tuulilasista läpi ja matkustajan pää osuu omiin polviin kohtalokkain seurauksin. Kuljettaja puolestaan lyö päänsä tuulilasiin turvatyynystä huolimatta.
Turvalaitteet suojaavat vain, kun niitä käytetään oikein. Turvatyyny ei pelasta, jos ei käytä turvavyötä. Turvavöissä pitää istua ryhdikkäästi, jotta niistä saa täyden hyödyn. Jalkoja ei missään nimessä saa pitää kojelaudalla.
Vaikka takapenkillä ei olisi matkustajia, takaselkänojia ei kannata kaataa isoakaan kuormaa kuljetettaessa. Selkänojat auttavat pitämään kuorman pois matkustamosta. Lukittukaan selkänoja ei äkkipysähdyksessä välttämättä riitä pitämään kuormaa tavaratilassa. Vaikka autossa ei ole takamatkustajia, takaturvavyöt voi kiinnittää, jolloin ne estävät selkänojan kaatumisen. Turvavöitä voi hyvin käyttää myös kuorman kiinnittämiseen.
Myös lemmikit pitää kuljettaa kuljetushäkeissä tai siihen tarkoitukseen suunnitelluissa vöissä.
Turvallista matkaa!