Kaija Aarikka on kuollut

0
Kaija Aarikka kodissaan vuonna 2012. Kuva Merja Ryhtä

Aarikka Oy:n perustaja, Somerolta kotoisin oleva Kaija Aarikka on kuollut. Yhtiön tiedotteen mukaan Aarikka menehtyi torstaina pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.  Hän oli kuollessaan 85-vuotias.

Aarikka perusti omaa nimeään kantavan yhtiön vuonna 1954. Tuotanto alkoi  puunapeista. Valikoima laajeni nopeasti puisiin koruihin ja sisustustuotteisiin.

Somero-lehti julkaisi vuonna 2012 Suvi-Somerossa alla olevan  laajan haastattelun Kaija Aarikasta:

 

Taiteilija Kaija Aarikan töissä näkyy leikkimielisyys

Kaija Aarikka vastaanottaa vieraansa sädehtivällä hymyllä ja voimakkaalla kädenpuristuksella  kodissaan Etu-Töölössä. Hän istuu tyylikkäänä tuolissa,  puuhelmet kaulassa. Ne ovat hänen suosikkinsa perustamansa yrityksen, Aarikka Oy:n tuotteista.
Takana pöydällä seisoo tuttu design-tuote, pässi. Ympärillä on paljon suomalaista muotoilua ja taidetta. Kaija Aarikan sydän sykkii kauniille asioille. Niin se sykki jo lapsena, kun hän keräsi kukat, asetteli ne vaaseihin ja pani lapsuudenkotinsa huoneiden pöydille.
Kauniita muotoja ja värejä Aarikka on tarjonnut suunnittelemissaan tuotteissa jo vuodesta 1954 lähtien. Silloin hän perusti miehensä Erkki Ruokosen kanssa yrityksen kotinsa yhteyteen, samana vuonna he olivat avioituneet.
Ikää Kaija Aarikalle on kertynyt 83 vuotta. Hänellä on pilke silmäkulmassa ja hymy huulilla, vaikka puhe on vaiennut. Kommunikointi luonnistuu laitteen avulla, johon hän näpyttelee sanottavansa. Kysyttävää riittää ja vastaaja ahkeroi.
Kaija Aarikka on ylpeä somerolaisuudestaan. Taiteilija uskoo, että Jurvalassa hänestä kasvoi itsenäinen, sisukas, mutta myös luova.
– Meillä kotona Aarikalla oltiin omavaraisia. Kaikki tehtiin itse, vain kahvi ja suola ostettiin, kertoo Kaija Aarikka lapsuudestaan yhdeksänlapsisen perheen kuopuksena.
Kaikkien piti osallistua talon töihin. Kaija Aarikka uskoo, että omavaraisuus ruokki käyttämään järkeä ja luovuutta.
Maalaistalossa liinojen ja mattojen kutominen oli yksi askareista. Kaija Aarikka kasvoi kangaspuiden alla. Kutominen oli sitä, missä hän sai luoda uutta ja oppia vanhoja perinteitä. Hän halusi tekstiilitaiteilijaksi. Lisäoppia antoivat kutomokoulu Hämeenlinnassa ja Taideteollisen oppilaitoksen tekstiilitaiteen osasto.
Viimeisenä opiskeluvuonna hän tarvitsi napit ompelemaansa villapukuun. Kun sopivia ei löytynyt, hän päätti tehdä ne itse lautatarhasta löytämästään jakarandan palasesta. Niitä ihasteltiin. Aviomies, joka opiskeli Ateneumin iltalinjalla metallitöitä, ehdotti vaimolle yrityksen perustamista. He ryhtyivät yhdessä valmistamaan nappeja. Kaija suunnitteli ja teki. Erkki kehitteli valmistusmenetelmiä, kuten Aarikan oman puun värjäämismenetelmän.
Siitä sai alkunsa Aarikka Oy. Se rakentui nappien, puukorujen ja muiden pienten puuesineiden ympärille.
– Puun ja muotokielen vuoksi me olemme juuri se Aarikka, jona meidät tunnetaan, sanoo Kaija Aarikka.
Hän teki puusta kynttilänjalat kilpailemaan lasimateriaalin kanssa. Hän halusi saada puisista kynttilänjaloista salonkikelpoiset.
Kaija Aarikka on suunnitellut myös muista materiaaleista, kuten lasista ja metallista.
– Puu oli kuitenkin aina se, mihin palasin.
Puunapista alkanut Aarikka Oy on kestänyt talouden tuulissa luottamalla perusajatukseensa: suomalaisuuden pitää näkyä, samoin leikkimielisyyden. Aarikan tuote on edelleen ajaton, ikuinen ja kaunis.
Kaija Aarikka uskoo, että sellaiset yritykset menestyvät, joissa ilmapiiri on luova, kannustava ja työtä pelkäämätön.
– Äiti on uuden luoja, utelias, kekseliäs, sinnikäs ja ahkera. Hän kuuntelee toisia, mutta hänellä on aina ollut oma vahva näkemys, mitä kohti Aarikkaa on luotsattava. Hän on osannut vakuuttaa meidät muutkin, kehuu Aarikka Oy:n muotoilujohtaja Pauliina Aarikka äitinsä innovatiivisuutta.
Pauliina Aarikka ja sisarensa Meliina Ruokonen, hallituksen puheenjohtaja ja Sarianna Partanen, toimitusjohtaja, ovat nykyään Aarikka Oy:n vetovastuussa.
Hyvin usein Pauliina Aarikka kysyy äidiltä mielipidettä ja peilaa omia näkemyksiään. Tämä osaa kannustaa taustalla ja jättää kuitenkin tilaa toimia.
Kaija Aarikka luottaa tyttäriensä osaamiseen.
– Minä perustin yrityksen, koska halusin pärjätä omillani. Kyllä hekin pärjäävät.
– Jotta yritys voi menestyä pitkään, se on elettävä ajan hermolla, seurattava ympärillä olevaa ja pystyttävä sopeuttamaan toimintaa ja tuotevalikoimaa. Niin meillä on tehty. Esimerkiksi tiukkoina aikoina rupesimme tekemään edullisempia ja pienempiä tuotteita. Niille, jotka luottivat Aarikkaan, oli silloinkin ostettavaa. Kuuntelimme asiakasta, selittävät äiti ja tytär.
Lamasta oli hyötyä; opittiin irti kerskakulutuksesta.
– Tämäkin lama tulee opettamaan suomalaisia, tietää Kaija Aarikka.
Pauliina Aarikka tajusi ulkomailla taidekasvatusta opiskellessaan, miten ainutlaatuisen yrityksen hänen vanhempansa olivat aikaansaaneet. Se on säilyttämisen arvoista. Korkeakoulunsa hän kävi äitinsä assistenttina.
Korut ovat edelleen yrityksen pääartikkeli; näyttävät, värikkäät ja pääasiassa puusta tehdyt. Aina silloin tällöin Aarikka ottaa vanhoja malleja uudestaan tuotantoon. Kuurankukka-sormus on sellainen. Retro pitää edelleen pintansa.
Aarikka on tunnistettava tuote.
– Siinä on se jokin. Ehkä se on pyöreä muoto, puun syyt, inhimillinen lämpö, suomalaisuus, vastaa Kaija Aarikka.
Myös taloon tulevilta uusilta suunnittelijoita odotetaan aarikkamaisuutta.
– Suomalaisuuden ja leikkimielisyyden täytyy näkyä. Lisäksi tuotteen pitää olla myös kestävä. Ekologisuus on itsestäänselvää.
Äidillä ja tyttärellä on sama suosikkituote: pässi.
– Se on niin puinen, suomalainen ja sympaattisen pyöreä ja pehmeä, että sydän pehmenee, perustelee Pauliina Aarikka.
Kaija Aarikka pitää myös puisista helmistä, joissa on suuret pyöreät pallerot. Niissä puun syyt näkyvät kauniisti.
– Ainahan nainen on viehtynyt kauniisiin asioihin. Haluan kauneutta ympärilleni.
Hän haluaa ympärilleen rauhaa. Myös mökit Someron Arimaalla tuovat sitä. Jokainen kolmesta rakennuksesta: Kivenkolo, Herrankukkaro ja Satumaa, ovat omanlaisia.

 

Kaija Aarikka:

– syntynyt 3.2.1929 Somerolla
– maanviljelijä Väinö ja Alma Aarikan tytär
– opiskeli Ester Perheentuvan kutomakoulussa sekä Taideteollisen Oppilaitoksen tekstiiliosastolla
– avioitui somerolaissyntyisen Erkki Ruokosen  kanssa vuonna 1954
– kolme lasta: Pauliina, Meliina ja Sarianna
– perusti miehensä kanssa yrityksen vuonna 1954,  joka lähti puunapeista ja laajeni koruja, koriste- ja   käyttöesineitä sekä design-tuotteita valmistavaksi   Aarikka Oy:ksi, myyntipisteitä ympäri Suomen sekä   Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa
– Aarikka Oy:n suunnittelijoina ovat toimineet  muun muassa tekstiilitaiteilija Aino Favén,  muotitaiteilija Jukka Rintala,   sisustusarkkitehti Tuula Falk ja  lasimuotoilija Markku Salo
– Kaija Aarikka on suunnitellut tekstiilejä, lasia, metallia ja puuta
– toiminut taiteellisena- ja yritysjohtajana
– lukuisia henkilökohtaisia näyttelyitä Suomessa  ja ulkomailla sekä Aarikka Oy:n juhlanäyttelyjä
– kauppaneuvos, Pro Finlandia, 2. palkinto Mölnlycken tekstiilikilpailussa, Espan Friidu, Kylli Koski -seuran kunniajäsen
– Aarikka Oy:n johdossa nykyään tyttäret Pauliina  Aarikka, Meliina Ruokonen ja Sarianna Partanen