Koululaiset saapuivat liikenteeseen

0

Someron koulut aloittivat eilen syyslukukautensa. Se merkitsee jälleen sitä, että liikenne lisääntyy. Mukana on myös pieniä koululaisia, jotka ovat ensimmäisiä kertoja mukana liikenteen vilskeessä.
Tämä edellyttää valppautta kaikilta tien käyttäjiltä. Aikuinen, tai pientä lasta vanhempi jalankulkija voi opastaa näitä ensikertalaisia untuvikkoja. Polkupyöräilijän pitää myös varoa, sillä lasten liikkumiseen liittyy mukaan usein myös leikki, ja he voivat äkkiä muuttaa suuntaansa yllättävästikin.
Autoilijan pitää muistaa ajoneuvonsa iso koko ja vauhti. Ajoneuvon koko pitää sovittaa liikenteessä niin, että tilaa jää myös pienille. Auton vauhti on sovitettava sellaiseksi, että sen saa pysäytettyä tilanteen niin vaatiessa vapaasti näkyvällä tien osuudella.
Koululaisten pitää voida luottaa siihen, että autoilijat ovat valmiita auttamaan heitä pääsemään suojatietä tien yli. Niin kiire ei saa olla, että tätä tärkeää asiaa ei ennätä tehdä.
Koululaisten vanhempien tulee opastaa lastaan liikenteessä. Heidän pitää etsiä lapselleen turvallisin mahdollinen reitti. Aina se ei ole lyhin mahdollinen, mutta turvallisuus tulee muistaa ensin. Kännykkää tai muita laitteita ei lastenkaan pidä räplätä liikenteessä.
Lukukauden alussa vanhempien tulee saattaa ekaluokkalainen lapsensa kouluun. Kunnolliseen opastukseen ei riitä yksi kerta, vaan vanhempien tulisi varata itselleen mahdollisuus kulkea lapsen mukana koulumatka useamman kerran. Kaikki ne tärkeät ohjeet kun eivät todellakaan aina tartu lapsen mieleen heti ensimmäisestä kerrasta.
Annetaan lapsille tilaa. Turvallista liikennettä kaikille ja hyvää matkaa!