Nuori oppii toimintatavat aikuisilta

0

Väitetään, etteivät tämän päivän nuoret ole kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista; eivätkä tiedä, miten päätöksenteko kunnissa tapahtuu.
Väitteet lienevät osittain totta ja osittain valetta. Aina on niitä, jotka osallistuvat, haluavat olla mukana päättämässä. On myös heitä, jotka jäävät taka-alalle, mutta toimivat aktiivisesti omilla kiinnostuksen saroillaan. Valitettavasti on myös heitä, jotka eivät innostu oikein mistään.
Sama pätee oli sitten kyse lapsesta, nuoresta, keski-ikäisestä tai seniorista. Välinpitämättömyys ei ole ainoastaan nuorten vaiva. Lapset ja nuoret oppivat toimintatavat lähellä olevilta aikuisilta.
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja toimiminen on moninaista. Ei välttämättä tarvitse nousta barrikadeille, jotta asia etenee toivottuun suuntaan. Mutta ei kannata ryhtyä jälkikäteen valittamaankaan, jos ei itse ole vaivautunut tekemään asian eteen mitään. Tarvitaan myös heitä, jotka puhuvat sellaisten puolesta, jotka eivät itse kykene.
Somerolla on ehdotettu, että nuorisovaltuuston jäsenille annettaisiin läsnäolo- ja puheoikeus lautakuntien kokouksiin. Osa kannattaa ehdotusta, osa päästäisi nuoret aikuisten maailmaan vain, jos lautakunta käsittelee nuoriin kohdistuvia asioita.
Valtuustolta toivoo päätöstä, joka takaa tiedon kulun juohevan etenemisen ja mahdollisuuden tietää asioista ajoissa, jotta kansalainen voi niihin vielä vaikuttaa.