Perusturvalautakunta esittää Rauhankallion lopettamista

0

Perusturvan talousarvion laadinta nosti esiin  Rauhankallion ryhmäkodin jatkon. Valtuusto päätti viime vuoden lopulla, että asiaa tarkastellaan uudestaan, kun tehostetun palveluasumisen yksikkö, Katajakoti on valmistunut.
Tämänviikkoisessa perusturvalautakunnassa kuusi jäsentä oli lopettamisen kannalla ja viisi olisi antanut  ryhmäkodille jatkoaikaa.
Perusturvajohtaja Taru Nordlundin esitys perusturvalautakunnalle oli, että Rauhankallion toiminta päättyy ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Ehdotusta kannattivat keskustapuolueen Kari Ahlbom, Anja Kallio, Raimo Karvonen ja Mirja Rouhiainen sekä sosialidemokraatit Jaakko Kaunisto ja Jaana Latva-Äijö.
He perustelivat kantaansa muun muassa sillä, ettei Rauhankallio täytä tehostetulle palveluasumiselle vaadittuja kriteerejä ja tämän päivän vaatimuksia. Huoneet ovat pieniä, kaikissa huoneissa ei ole vessaa ja apuvälineiden käyttö on hankalaa. Uusi Katajakoti on valmis ottamaan Rauhakallion väen siipiensä suojiin.
Rauhankallion jatkoajan kannalla olivat Christer Friskopf (sd.), Leena Laurén (kok.), Ari Lindén (krist.), Jaakko Mäkinen (kok.) ja Tauno Kummunsalo (ps.), joka oli Irma Sorvan tilalla lautakunnassa.
Heidän mielestään ei ole oikein lopettaa toimivaa yksikköä, jossa saa hyvää hoitoa ja jossa asukkaat, omaiset ja hoitajat viihtyvät. Someron tasapuolinen kehittäminen oli yksi peruste. Hätiköityihin päätöksiin ei ole syytä ryhtyä, kun niin monia alueen kehityshanke on kesken.
Leena Laurén muistuttaa, ettei vanhuspalvelulaki velvoita kuntia muuttamaan vanhoja toimivia rakennuksia uudenveroisiksi.
– Meidän ei tarvitse muuttaa vanhaa uudeksi. Jo rahatilannekin on sellainen, ettei valtio voi tätä kunnilta vaatia.
Lue lisää aiheesta perjantain 12.9. Somero-lehdestä.