Vain sekunneista kiinni

0

Tieliikenteessä kuoli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 26 ihmistä heinäkuussa 2014. Henkilövahinkoon johtaneita tieliikenneonnettomuuksia sattui 625, mikä on 58 enemmän kuin vuotta aiemmin. Onnettomuuksissa loukkaantui 820 ihmistä. Kuolleita oli yhdeksän vähemmän ja loukkaantuneita 107 enemmän kuin heinäkuussa 2013.
Kun liikenteessä kuolee heinäkuun aikana 26 ihmistä, se käytännössä tarkoittaa yksi kuollut melkein joka päivä. Onnettomuuksia sattuu siis hyvilläkin keleillä eli valoisassa ja hyvän näkyvyyden vallitessa. Eikä ole edes liukasta. Onnettomuuden syntyyn ei tarvita minuutteja, sekunnit riittävät.
Onnettomuudet sisältävät inhimillisen kärsimyksen lisäksi yhteiskunnalle myös kuluja ja kustannuksia. Suomessa käytössä olevan onnettomuuskustannusmallin mukaan tieliikenneonnettomuuksien yksikkökustannukset ovat henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa noin 494 000 euroa ja omaisuusvahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa noin 2 950 euroa.
Kuntien maksettavaksi onnettomuuskustannuksista kohdistuu noin 15–20 prosenttia muun muassa erilaisina sosiaali- ja terveystoimen menoina. Somerolla onnettomuuskustannukset olivat viime vuonna noin 6,1 miljoonaa euroa, josta kunnan osuus on noin 1,2 miljoonaa euroa.
Syksy tuo mukanaan pimeyden ja liukkaudet. Asia toistuu joka vuosi, mutta koskaan siitä ei muistuteta liikaa. Ovathan jokasyksyisiä otsikot siitä, kuinka liukkaus ja talven tulo yllätti autoilijat.