Älä uuvu talveen

0

Auringonvalon puute talviaikaan vaikuttaa ihmisten vireyteen. Aihetta on tutkittu ja ja monien, omasta itsestään tunnistaman ilmiön tueksi on saatu myös todisteita. Mittaluvut vaihtelevat, mutta erään tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista jopa neljä viidesosaa tuntee olonsa uupuneeksi talvisin.
Tuskin kukaan meistä haluaa olla uupunut. Samaisen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaista myös haluaisi olla talvisin energisempiä. Kun energia ja tarmo puuttuvat, saatetaan jopa liikuntaharrastuksista tinkiä pimeänä kautena. Mikä entisestään lisää väsymystä ja uupumusta. Syntyy noidankehä.
Yli puolet kyselyn vastaajista kertoo kieltäytyneensä talvikaudella jostakin menosta tai tapaamisesta oman energianpuutteensa takia. Eniten väsymyksen takia tingitään liikuntaharrastuksista ja toiseksi eniten sukulaisten tai ystävien tapaamisesta. Väsymyksen piikkiin menee suurelta osin sekin, että talvella jätetään väliin ehkä myös teatteri, elokuvat ja muut kulttuuriharrastukset sekä kursseille osallistumiset.
Uupumista ja talven haitallisia vaikutuksia vastaan on kuitenkin keinoja, joista D-vitamiini on yksi. Koska aurinkoa ei ole näkyvissä, D-vitamiinin saanti pitää korvata ravinnon kautta. Tarve on sitä suurempi, mitä vähemmän omassa ruokavaliossa on vitaminoituja maitovalmisteita, kalaa tai ravintorasvoja.
Kannattaa etsiä aktiivisesti keinoja, joilla talven voi selättää. Talvesta voi, ja niin myös nauttivat monet. Jos on väsynyt, voi liikuntaa tarvittaessa vähentää. Mutta lopettaa ei kannata.