Ennen verenluovutusta kannattaa tehdä Sovinko luovuttajaksi –testi

0

VerenluovutusSovinko luovuttajaksi -nettitestin avulla pääsee selvittämään etukäteen, voiko luovuttaa verta juuri nyt. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu suosittaa testin tekemistä ennen jokaista verenluovutusta. Suurin osa verenluovutusrajoituksista on väliaikaisia ja rajoitusten taustalla on aina joko verivalmisteita saavan potilaan tai verenluovuttajan turvallisuus. Verenluovuttajien maksuttomasta infopuhelimesta saa lisätietoa luovutussoveltuvuuteen liittyen.

Sovinko luovuttajaksi -testissä kysytään yleisimpiä verenluovutukseen liittyviä asioita ja sen tekeminen kestää vain muutaman minuutin. Testin voi tehdä osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Testin tietoja ei talleteta eivätkä vastaukset tallennu selaimeen. Veripalvelun henkilökunta arvioi lopullisen soveltuvuuden verenluovuttajaksi aina ennen luovutusta ja samalla luovuttajan verestä mitataan hemoglobiinipitoisuus.
Lisäksi verenluovuttajien maksuttomasta infopuhelimesta voi kysyä kaikista verenluovutukseen liittyvistä asioista, kuten lääkkeiden ja sairauksien vaikutuksesta verenluovutukseen.
Maksuton luovuttajainfo 0800 0 5801 palvelee joka arkipäivä klo 8–17.
Infopuhelimeen tulee yhteyttä myös, jos verenluovutukseen jälkeen sairastuu kuumeeseen viikon kuluessa, todetaan jokin vakava sairaus kuukauden kuluessa tai huomaa unohtaneensa kertoa jostakin muusta asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovutetun veren turvallisuuteen.
Sovinko luovuttajaksi –testissä on oma osionsa soveltuvuudesta kantasolujen luovuttajaksi. Kantasolurekisteristä ja siihen liittymisestä löytyy lisätietoa osoitteessa www.soluistaelämää.fi

VERENLUOVUTUSTILAISUUS
MAANANTAINA 13.10. klo 14-18 Someron seurakuntakeskuksessa.