Hämärämiehet kuriin

0

Vartioitavaa riittää niin kauan kuin maailmassa on rikollisuutta. Ja rikollisuutta riittää aina. Sanotaan, että tilaisuus tekee varkaan. Siksi tilaisuuksia pitää vaikeuttaa, tehdä hankalammaksi.
Sanotaan, että mikään lukko tai portti ei todellisessa tilanteessa anna kuin hetkellisen suojan. Lukkojen ja porttien antama turva perustuu hidasteeseen ja varkaiden homman hankaloittamiseen. Omaisuus on lukittava, jotta sille on mahdollista saada tarvittaessa korvaus. Avoimesta ovesta on liian helppo marssia sisään.
Someron vartioimisyhdistyksellä on takana pitkä pesti, joka jatkuu. Toiminta alkoi 1950. Eli kun sodasta oli juuri selvitty, piti aloittaa jo taistelu hämärämiehiä vastaan.
Vartioinnin alalla riittää kilpailua, tuotteita ja palveluja. On tarjolla kameroita, sireeneitä ja tunnistimia, joita tekniikan kehittyessä ja halventuessa tarjotaan vilkkaasti yksityisellekin puolelle. Osa metsästyskameroistakin hankitaan omaisuuden vartiointiin.
Suojattavan omaisuuden arvosta sekä usein myös kohteen sijainnista riippuu, miten pitkälle ihmisten kannattaa suojautua. Jokin raja pitää itselleen asettaa. Vaikka kohteen ympärille rakentaisi kivimuurin, on varmaa, että sekin voidaan ylittää. Turha pelon lietsonta aiheen ympärillä saattaa johtaa harhaan. Jos pelko alkaa kaihertaa mieltä liikaa, turvallisuusalan toimijat saavat myytyä turhaakin tavaraa.
Sanalle vartiointi saa googlettamalla 415 000 tulosta. Vartiointialan yrityksiä on paljon, ja ne ovat keskittyneet yhä isommiksi yksiköiksi. Osa toimijoista on kansainvälisiä. Mutta paikallistuntemusta ne eivät voi korvata koskaan. Poliisi täältä on jo menetetty.