Näin ehkäiset ja hoidat flunssaa

0

On jälleen aika, kun työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa köhitään ja niistetään. Hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisemisessä on tärkeää muistaa yksinkertaiset infektioiden leviämistä ehkäisevät käytännöt: pese käsiä ahkerasti ja suuntaa yskiminen tai aivastus kainaloon päin, älä toisia päin tai kämmeneesi.

Välttele flunssaa

Flunssa on viruksen aiheuttama sairaus, mutta kylmä ilma voi heikentää vastustuskykyä, jos tauti on jo itämässä. Pukeutuminen lämpimästi ja sään mukaisesti kannattaa.

Flunssan leviämistä voi pyrkiä estämään pesemällä kädet säännöllisesti ja välttämällä kättelyä. Aivastaminen ja yskiminen kannattaa suunnata hihaan tai paperinenäliinaan, joka heitetään heti käytön jälkeen roskakoriin.

C-vitamiinin nauttiminen ei estä taudin puhkeamista, mutta se voi lyhentää taudin kestoa vähän.

Tupakoivilla on akuutteja hengitystietulehduksia tupakoimattomia useammin. Tupakoinnin lopettamisen bonuksena on muiden hyötyjen lisäksi flunssariskin pienentyminen.

Hoida itseäsi, jos sairastut:

1. Useimmiten flunssa paranee kotikonstein: lepo, lämmin juotava sekä apteekista saatavat oloa helpottavat lääkkeet, kuten nuhasuihkeet, kuumetta alentavat lääkkeet tai yskänlääke nukkumista häiritsevässä yskässä.
2. Sairaana ei pidä mennä työpaikalle. Sairausloman tarve määräytyy voinnin ja työn mukaan. Varsinkin fyysisesti kuormittavissa ammateissa työskenteleville lyhyt sairausloma taudin alkuvaiheessa voi olla tarpeen toipumisen varmistamiseksi ja jälkitautien estämiseksi.
3. Potilaana ei kannata urheilla. Kuntoliikunta on turvallista aloittaa voimien rajoissa sitten, kun yleisoireet (kuume ja yleiset säryt) ovat ohi eli yleensä 3–5 päivän tauon jälkeen.

Lääkärin hoitoa tarvitaan voimakkaissa oireissa, kuten korkeassa kuumeessa tai hengitysvaikeuksissa. Lääkäriin on syytä mennä myös silloin, jos paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä kestää yli 3 viikkoa.

Ohjeet antoi Terveystalo.