Hyvä kiertoon

0

Joulu on antamisen aikaa. Perheenjäsenille, kummilapsille ja ystäville sujautetaan pakettiin lahjoja. Kortteja ja kirjeitä lähetetään ennätysmäärä.
Miten käy loppuvuonna? Unohtuvatko tervehdykset, auttamiset ja muistamiset?
Moni järjestö pyrkii kolkuttamaan ihmisten omatuntoja näin juhlan alla. Sähköpostiin ja postiluukusta putoaa pyyntöjä. Autathan meitä, joilla ei ole niin paljon kuin sinulla.
Hyviä kohteita on maailma täynnä. Väkivallan uhreja, sairauksien riuduttamia, yhteiskunnan kelkasta pudonneita, heitä, joilla ei mahdollisuutta elää lapsen elämää eikä saada koulutusta.
Pakistanilainen ihmisoikeusaktivisti Malala Yousafzai vastaanotti tällä viikolla Nobelin rauhanpalkinnon maailman nuorimpana rauhannobelistina. 17-vuotiaan Yousafzain palkinto muistuttaa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä ja siitä, että koulunkäynti on ihmisoikeus. Koulutetut siirtävät tietonsa, taitonsa ja tulonsa tulevan perheensä ja koko yhteisön hyväksi.
Hyvinvointivaltioidenkin ihmisten tulisi siirtää saamansa hyvä kiertoon. Aivan liki on puoliso ja lapsi, hieman kauempana veli, sisko, äiti, isä, isovanhemmat, täti, setä, serkku, naapuri, koulukaveri, työtoveri, kyläläinen, kuntalainen ja niin edelleen.
Hymy ja kädenpuristus on hyvä alku. Puhelinsoitto ja kuuntelu seuraavia askelia, kyläily ja auttaminen vaativat enemmän, mutta antavat enemmän kuin ottavat. Aloitetaan heti antaminen ja pannaan hyvä kiertoon.