Valtio iskee märällä rätillä

0

Someron kaupunki kuuluu jälleen isojen joukkoon. Tällä kertaa ei millään muotoa myönteisessä mielessä, sillä me kuulumme sote-uudistuksen suurimpien häviäjien ryhmään.
Yllättäen me emme menetä asukasluvun pienuuden vuoksi. Tähän asti Somerolle on luettu madonlukuja siksi, että asukasluku on alle 20 000.
Kunnat nimittäin joutuvat maksamaan sitä enemmän, mitä vanhempia ja sairaampia kuntalaiset ovat. Someron osalta tilanne on arvattavasti huono, täällä on keskimääräisesti enemmän vanhuksia, vähemmän lapsia ja yhä vähemmän työikäisiä.
Kaikkein eniten uudistuksen myrskystä maksavat Etelä-Karjalan pikkukunnat. Vähiten maksavat, yllättävää kyllä, useat Lapin kunnat. Asukaskohtaiset sosiaali- ja terveysmenot kasvavat eniten Miehikkälässä Kymenlaaksossa, missä laskennallinen maksuosuus kasvaa 923 euroa asukasta kohti. Pelkosenniemellä maksuosuus vähenee 1 863 euroa per asukas.
Maksuosuuksien eroja tasataan armeliaasti siten, että menetykset ja lisäykset ovat korkeintaan 400 euroa asukasta kohti. Somero kuuluu siihen ryhmään, jolle tasauksilla ei ole merkitystä.
Kaikkiaan Somero sijaitsee maantieteellisesti kehnolla kulmakunnalla. Ympärillä olevat kaveritkin ovat uudistuksen huono-osaisia. Kuntaliitoksille se ei ainakaan anna potkua.
Päättäjät asuvat Helsingissä. ja Helsingin sote-lasku pienenee rajusti. Vantaalle on tulossa yhdeksän miljoonan ylimääräiset kulut, mikä on varsin mitätön summa verrattuna Someron asukasjoukkoon, joka tässä vaiheessa näennäisuudistuksen maksaa. Lopullisista säästöistä ei nimittäin ole vielä kellään mitään hajua.