Viimeiset metrit menossa

0

Joulun tuloon on aikaa enää neljä arkipäivää. Onhan jouluaattokin periaatteessa arkipäivä, mutta ostosten tekemisen kannalta kovin lyhykäinen. Joulukaupan kannalta ovat menossa viimeiset metrit.
Kaupan liitto on ennakoinut vaisua joulua. Kutistumisen arvioidaan olevan 1,5 prosentin luokkaa. Prosenttiluku on kuitenkin pieni. Käytännössä se tarkoittaa, että satasen sijasta ihmiset käyttävät ostoksiin 98,5 euroa.
Otsikoita ei ole, ne tehdään. Toisaalta on uutisoitu sitäkin, että verkkokauppa on ainut, mikä kasvaa tänä vuonna, vieläpä reilusti. Mikä mahtaa olla siinäkin totuus? Sen verran siteeksi voi olla totuutta mukana, että elektroniikkaa hankitaan Somerollekin useammin verkkokaupan kautta kuin kinkkuja tai maksalaatikkoa.
Joulukuvastot ovat nykyisin verkossa. Ei ole kuitenkaan paljon aikaa siitä, kun joulukuvastot kolisivat kotiin postiluukusta. Hakutoiminnon käyttäminen helpottaa ostosten tekoa, joka perinteisissä joululehtikuvastoissa ei ole mahdollista.
Kaupan kannalta verkossa jäävät kuitenkin heräteostokset tekemättä, mikä oletettavasti todellisuudessa pienentää verkkokaupan kokonaispottia. Perinteisestä kivijalkakaupasta voi löytää itselleen tai lahjaksi muutakin mielenkiintoista, kuin pelkästään sen, mitä juuri on ollut hakemassa.
Somerolaisen kaupan kannalta verkkokauppa ei ole hyvää kehitystä. Se ei kasvata täkäläistä myyntiä. Jos eurot vuotavat verkkoon, ne eivät juurikaan hyödytä täkäläisiä kalastajia.