Eduskuntaan tarvitaan asiantuntijoita

0

Eduskuntavaalit lähenevät. Ehdokashakemusten viimeiseen jättöpäivään on runsas kuukausi. Ehdokkaat saavat numerot maaliskuun 19. päivä. Siitä kuukauden päivät ehdokkailla on aikaa julistaa hyvyyttään, miksi heidät tulisi valita päättämään suomalaisten asioista.
Yksi kolmesta somerolaisehdokkaasta ilmoitti jättäytyvänsä pois vaalirumbasta. Siihen hän oli lupautunut viime kesänä. Vuoden sisällä kilpailutilanne on muuttunut ja mies tuli toisiin aatoksiin. Hän asetti rohkeasti yrityksensä ja sen työntekijät ehdokkuuden edelle.
Aika on hyvin erilainen kuin vuoden 2011 eduskuntavaalien alla. Se on myös hyvin erilainen kuin vuosi sitten. Taantuma näyttää syvenevän. Väki pelkää työpaikkojen menettämistä. Moni ala on kurjimuksessa, kun kauppa ei käy ja väki on vähissä. Uskallusta päätöksiin ja ostoihin puuttuu myös niiltä, joilla menee vielä kohtuullisen hyvin. Näivettyminen hiipii Suomen maahan.
Nyt jos koskaan eduskuntaan tarvitaan kansanedustajia, joilla on asiantuntemusta valtion ja kuntien toiminnasta, hallinnosta ja taloudesta ja monimutkaisista asiayhteyksistä. Sinne on valittava viisaita, jotka rohkenevat pyytää apua muilta paremmin tietäviltä, jos oma tieto ei riitä.
Eduskuntaan tarvitaan henkilöitä, jotka ymmärtävät kansan syvien rivien tuntemukset, mutta osaavat nähdä ne laajemmassa mittakaavassa ja panna hihat heilumaan.
Tulevien kansanedustajien tulee olla valmiita yhteistyöhön yli puoluerajojen. Oman edun tavoittelijoita eikä rakkikoiria eduskunta ei kaipaa. Arkadianmäelle tarvitaan järkevää rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.
Kansa saa käyttää valtaa ja vastuuta: kuka on kansanedustajan tehtävässä pätevä.
Suomalaiset valitsevat päättäjämme ennakkoäänestyksessä 8.–14.4. tai varsinaisena vaalipäivänä 19. huhtikuuta.