Kirkkohäät kiinnostavat taas

0

Kirkolliset häät kiinnostavat taas somerolaisia. Viime vuonna vihittiin peräti 24 paria.
Suomessa kirkollisten vihkimisten osuus on laskenut jyrkästi 2000-luvulla. Vuonna 2000 papin aamenen valitsi 80 prosenttia pareista, mutta vuonna 2013 enää noin puolet.
Myös Somerolla suuntaus on viime vuotta lukuunottamatta ollut sama. Kirkollisia vihkimisiä oli  18 kappaletta 2012 ja kymmenen 2013.
Siviilivihkimisten määrä on sen sijaan pysynyt hyvinkin tasaisena, vain hieman laskevana. Vuonna 2012 maistraatissa kävi 13 paria, seuraavana vuonna 12 ja viime vuonna kymmenen. Muutama siviilivihkimisen valinnut pari tosin haluaa vuosittain myös kirkollisen siunauksen liitolleen.
Avioliitto on ollut Suomessa suosittu puheenaihe vuodenvaihteen molemmin puolin.  Eniten puhetta aiheutti tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno eduskunnassa, mutta paljon on kohuttu myös juuri alkaneesta televisio-ohjelmasta, jossa vihitään toisilleen tuntemattomia ihmisiä. Nähtäväksi jää, miten tosi-teevee-avioliittojen käy.
Onnistuneen liiton tae ei ole sekään, että pari tuntee toisensa entuudestaan, sillä avioerojen määrä on 2000-luvun Suomessa ollut  tasaista – noin puolet päätyy eroon. Avioerojen määrä on 13 000–14 000 kappaletta vuosittain, kun vihkimisiä on noin 25 000–31 000 . Esimerkiksi 1980-luvun alkupuolella eroja oli vielä alle kymmenentuhatta vuodessa.
Somerolla avioerojen määrä on viime vuosina pysynyt 15:sta ja 20:n parin välillä. Eli kun pareja vihitään vuosittan pari-kolmekymmentä, niin eroon päätyy meilläkin noin puolet liitoista.