Pöllytetään perinteitä

0

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Näin sen kuuluu olla. Maailmassa riittää epäkohtia, minkä vuoksi toimintoja pitää kehittää paremmiksi. Aina se ei ole helppoa, mutta se on meidän kaikkien haaste.
Viime vuonna Somerolla pöllytettiin perinteitä vanhusten hoidossa. Palvelutalo Tervaskanto kohosi valtakunnan uutisiin ja vanhusten hoito sai ansaitsemaansa näkyvyyttä. Ketään ei pidä kotiuttaa sänkypotilaaksi. On olemassa vaihtoehtoja ja parempaa hoivakulttuuria. Niitä meidän kaikkien on lupa pohtia ja kehittää.
Monet asiat koskettavat tunteisiin. Vanhusten hoidossa tämä kävi esille, kun Somerolla pohdittiin Rauhankallion ryhmäkodin lopettamista. Aikansa väännettiin käärmettä pyssyyn. Lopulta ei löytynyt selkeää syytä sille, miksi Rauhankallio pitäisi lopettaa. Rahaa toiminnan jatkaminen tietysti vaatii. Se on vaakakupin toisessa päässä, ja sen asian kanssa päättäjät pähkäilevät, mihin saakka pitää venyä ja maksaa.
Nuorten asia kosketti ihmisiä Kiiruun koulusta päätettäessä. Tunteet pyrkivät monesti esille, kun toisille vanha koulurakennus oli rakas muistojen kehto, toisille pelkkä homepesä. Ääripäät olivat niin kaukana toisistaan, että päätöksen syntymiselle on syytä nostaa hattua.
Alkaneena vuonna voimme jatkaa perinteiden pöllyttämistä. Esimerkiksi Someron kunnallispolitiikassa voidaan lisätä yhteistyötä. Käytännössä se tarkoittaa, että tuodaan omat mielipiteet reilusti esille perustellen, mutta vähintään yhtä reiluina kuuntelemme toistemme mielipiteitä. Pöllyttäen voidaan saadaan aikaan kehitystä tänäkin vuonna.