Kesäduuni pankin piikkiin

0
 Salon Yrittäjien puheenjohtaja Marko Tapio ja hallituksen jäsen Jukka Alanko sekä OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jukka Hulkkonen ja OP Valkeakosken toimitusjohtaja Juha Luomala käärivät hihat ja aikovat hankkia tuhansille nuorille ensimmäisien kesäduunin.
Salon Yrittäjien puheenjohtaja Marko Tapio ja hallituksen jäsen Jukka Alanko sekä OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jukka Hulkkonen ja OP Valkeakosken toimitusjohtaja Juha Luomala käärivät hihat ja aikovat hankkia tuhansille nuorille ensimmäisien kesäduunin.

Ensikosketus työelämään on nuorille tärkeää. Siksi OP Lounaismaa ja OP Valkeakoski haastavat kaikki OP Ryhmän osuuspankit työllistämään 15–17-vuotiaita nuoria kahden viikon kesätöihin yleishyödyllisiin yhdistyksiin. Yhdistys palkkaa nuoren ja osuuspankki maksaa nuoren kahden viikon palkan.

Monille 15–17-vuotiaille nuorille ensimmäisen kesätyöpaikan saaminen voi olla hankalaa. Haluamme näin auttaa nuoria eteenpäin saamaan työkokemusta. Tarkoituksena on, että yleishyödyllinen yhdistys työllistää nuoren ja osuuspankki maksaa nuoren kahden viikon palkan, 360 euroa, sanoo OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jukka Hulkkonen.

OP Lounaismaa ja OP Valkeakoski sekä muutamat muut osuuspankit ovat jo aiempina kesinä kustantaneet nuorille kesätyöpaikkoja tällä tavalla.

Idean isä, OP Valkeakosken toimitusjohtaja Juha Luomala kertoo, että nuoret ovat työskennelleet esimerkiksi kyläyhdistyksissä, paikallismuseoissa, vanhusten yhdistyksissä tai lasten jalkapallokouluissa.

Ensimmäisen kerran hankimme nuorille kesätyöpaikkoja tällä tavalla kuusi vuotta sitten. Kokemukset ja palaute tästä ovat olleet pelkästään myönteisiä. Nuoret ovat olleet motivoituneita ja pidettyjä työntekijöitä. Yhdistyksille kynnys nuoren palkkaamiseen on tällä tavalla ollut matalampi. Moni yhdistys on myös jatkanut nuoreen pestiä pidemmäksikin aikaa.

Monessa työpaikassa 15–17-vuotiaat katsotaan liian nuoriksi. Tällä tavalla he ovat saaneet tärkeän ensi kosketuksen työelämään.

Hulkkonen ja Luomala laskevat, että jos OP Ryhmän 180 osuuspankkia lähtevät laajalla rintamalla hankkeeseen mukaan, nuorille syntyy tuhansia kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea.

Haastamme nyt kaikki OP Ryhmän osuuspankit työllistämään nuoria! Tämä on yksi tapaa jakaa osuuspankin tulosta ja edistää oman paikkakunnan toimeliaisuutta. Omalta osaltaan tällä saadaan Suomi nousuun, Hulkkonen ja Luomala kertovat.

OP Lounaismaa aikoo työllistää omalla alueellaan 100 ja OP Valkeakoski 30 nuorta.

Nuorten työllistäminen on myös yrittäjäyhdistysten suunnitelmissa. Salon Yrittäjät haastaa Suomen muut yrittäjäyhdistykset palkkaamaan 16–18-vuotiaita nuoria kesätöihin. Yhdistys on esittänyt haasteen myös OP Lounaismaalle, joka siis vastaa haasteeseen haastamalla muut osuuspankit.

Viime kesänä paikalliset yritykset palkkasivat 465 nuorta eripituisiin kesätöihin Salossa. Edellytyksenä oli, että nuori itse käy ilmoittautumassa yrittäjäyhdistykseen ja me siten välitimme työpaikan, kertoo Salon Yrittäjien puheenjohtaja Marko Tapio.