Lunta tupaan

0

”Lunta tuppaan ja jäätä porstuppaan”, sanoo vanha somerolainen sananlasku.
Pyryjä on riittänyt. Vuosi sitten vaivannut kehno lumitalvi on vain muisto mielissä. Nyt heiluvat kolat ja lapiot. Välillä ihmetellään lumentulon määrää. Myös lumenajo sujuu toisen mielestä erinomaisen hyvin, kun toisen mielestä se sujuu todella kehnosti.
Kommentin pyytäminen lumen sopivasta senttimäärästä osoittautui mielenkiintoiseksi puheenaiheeksi. Lyhyessä hetkessä marketin oven luo pysähtyi monia somerolaisia kertomaan omasta kannastaan.
Ihmiset haluavat, että heitä kuullaan. Kaupungintalolla, pääkallonpaikalla, kuten eräskin sanoi, käydään kertoilemassa mieltä painavista asioista. Vastaukseksi heille ei riitä pelkkä kiireisenä heitetty, ”Hyvää päivänjatkoa vaan teille”.
Kun riittävän moni kertoo esimerkiksi hautausmaan alapuolelta Härkälään johtavan kevyen liikenteen väylän huonosta kunnossapidosta, asiassa lienee jotakin perää. Jos useampi ihminen kertoo isoista jäämuhkuroista ja -lohkareista, niin silloin niitä on siellä. Kuulemma pyörällä tai lastenvaunuilla kulkeminen, jopa kävely, on hankalaa.
Väylän rakentaminen maksoi valtiolle useita satoja tuhansia euroja. Olisi toivottavaa, että kunnossapitoonkin riittäisi rahaa.
Ja vielä tiedoksi, kirjoituksen alussa mainitulla porstuvalla tarkoitettiin eteistä.