Nastat ja nopeus kannattaa muistaa kävellessäkin

0

Kaatumiset aiheuttavat Suomessa vuosittain satojen miljoonien eurojen sairaanhoitokustannukset. Summa perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioon.
Paitsi, että kaatumiset aiheuttavat inhimillistä kipua ja kärsimystä, ne näkyvät myös työnantajille sairauspoissaoloina ja kustannuksina.
On olemassa muutama ihan arkinen keino, joilla voi vähentää liukastumisriskiä. Oikeastaan jalankulkija voi noudattaa samaa ohjetta kuin autoilijakin – nastat alle ja vauhti kelin mukaiseksi. Oikeantyyppisten kenkien valinta ja liukuesteiden käyttö vähentävät varmuudella liukastumisen vaaraa. Varovaisuus liikkuessa ja ajan varaaminen kulkemiseen liukkaalla kelillä saattavat myös olla avuksi.
Pihojen ja katujen kunnossapidolla on suuri merkitys liukastumisten estämisessä. Somero-lehden yleisönosastolla on jonkin verran purnattu kehnosta hiekoituksesta Somerolla, eikä syyttä. Asia kannattaa ottaa vakavasti.
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan vammojen vakavuudesta ja hoidon tarpeesta riippuen yhden liukastumistapaturman hinta voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. Liukkauteen varautumalla yhteiskunta voi saavuttaa miljoonasäästöt vuositasolla.
Vakuutusyhtiöstä annetaan myös vinkki taloyhtiöille: Ulko-oven läheisyyteen voisi varata talvisin hiekoitushiekalle astian. Jokainen liukkautta havaitseva voisi hiekoittaa kulkuväyliä esimerkiksi taloyhtiöiden ovien edustoilla.