Poliisi muistuttaa, että lomaliikenteessä maltti on valttia

0

Varsinais-Suomessa vietetään hiihtolomaa ensi viikolla. Liikennemääriin ei hiihtolomalla Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella ole oleellista vaikutusta, eikä ruuhkaantumista ole odotettavissa.

Poliisi suuntaa valvonnan pääpainon hiihtoloman alkamis- ja päättymisviikonloppuina valtateille 8 ja 9 sekä kantatielle 41.
Etelän hiihtolomilla lähdetään usein etsimään lunta pohjoisen hiihtokeskuksista. Pitkään ajomatkaan onkin syytä varautua huolella.
Aikaa matkaan kannattaa varata riittävästi, eikä kellon kanssa kannata lähteä kilpailemaan. Maltti kannattaa loppuun saakka, sillä valitettavan usein määränpään häämöttäessä nousee myös nopeus.

Poliisi muistuttaa, että keliolosuhteet saattavat matkan aikana muuttua huomattavastikin. Etelän sulat ja suolatut tiet vaihtuvat jossain matkan vaiheessa lumisiin ja jäisiin teihin. Säätilaan ja ajo-olosuhteisiin emme voi vaikuttaa, mutta ajoneuvon kuljettamiseen kylläkin. Huonoissa keliolosuhteissa ajonopeudet tulee pitää riittävän alhaisina ja ajoneuvojen väliset turvavälit riittävän pitkinä.

Liikennetilanteiden ennakointiin on syytä kiinnittää huomiota, sillä raskaasti pakattu auto käyttäytyy eri tavalla kuin tyhjä. Ennakointi väsyneenä on kuitenkin hankalaa. Sopiva matkan tauotus pitää kuljettajan vireystilan kunnossa ja keskittymisen ajamiseen kohdallaan.

Alkuvuoden aikana kohtaamisonnettomuudet ovat lisääntyneet. Ennakkotietojen mukaan kuluvan vuoden tammikuussa liikenteessä menehtyi enemmän ihmisiä kuin viime vuonna ja etenkin rajuja nokkakolareita on ollut paljon.
Talvisissa keliolosuhteissa vaarana on ajoneuvon hallinnan menettäminen, jolloin törmäys vastaan tulevan ajoneuvon kanssa voi olla tuhoisa.

Poliisi muistuttaa, että matkaan kannattaa lähteä ilman tiukkaa aikataulua ja varautua ajelemaan aika ajoin jonossakin. Turvallisinta on ajaa rauhallisesti liikennevirran mukana pitämällä riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon.