2005: Vanhat kädentaidot kunniaan

0
2005_mekkopitäjäläinen2
Mekkopitäjäläisnuket saivat seurakseen akan, jolla on vanhan ajan malliin ruutuesiliina ja huivi.

Torstai 24. maaliskuuta 2005

Somero-Seura antoi tämän vuoden päiväpulkan Mirjami ja Pentti Heinoselle. He pitävät huolta kotiseutuyhdistyksen matkamuiston, mekkopitäjäläisen, valmistuksesta.
Maila Lehtinen suunnitteli mekkopitäjäläisnuken Somero-Seuran matkamuistokilpailuun 1970-luvulla. ideana oli rohdinmekko, jota somerolaismiehet käyttivät pitkään. Muut nimittelivät somerolaisia mekkopitäjäläisiksi.
Vuosituhannen vaihteessa Maila Lehtinen oli lopettanut nukkejen valmistuksen ja ne uhkasivat loppua. Mirjami ja Pentti Heinonen lupautuivat palvelukseen, kun Somero-Seura etsi uusia tekijöitä. Nukeista kehiteltiin jämäkämpiä. Pentti sorvasi puusta rungon ja teki nukeille liikkuvat kädet. Mirjami Heinonen puolestaan korvasi mustan räysän lierihatulla, jollaista miehet käyttivät töissä.
– Kyllä sen nuken tekeminen on hidasta, kun kaikki on käsityötä, sellaista näpertämistä. Ei siinä tuntipalkoille pääse, Mirjami naurahtaa.
Omin käsin tekeminen on kunniassa Heinosilla. Mirjami kutoo, virkkaa ja ompelee. Pentti on tehnyt talvena tuohitöitä. Viime keväänä hän veresti lapsuuden kehräystaitojaan istahtamalla rukin ääreen koulun museopäivänä.
Mirjami ja Pentti Heinonen korostavat sitä, miten tärkeää on, että perinteiset taidot siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.
– Vanhoja työtapoja pitäisi vaalia, Heinoset mietiskelevät. He seurasivat tyytyväisinä 4H:n perinneprojektia, jolla perinnetaitoja siirrettiin sukupolvelta toiselle.