Muistellaan menneitä

0

Menneiden muistelua ei enää nykyään pidetä vanhuudenhöperyytenä. Nyt meitä kannustetaan muistelemaan ja mieluiten vielä porukassa.
Amerikkalainen tutkijan Robert N. Butlerin mukaan muistelu eheyttää ja vahvistaa vanhuksen identiteettiä ja yhdistää hänen aikaisempia elämänkokemuksiaan tämänhetkisiin. Oman elämän tarkastelu ja arviointi on samalla kuoleman väistämättömyyden käsittämistä ja käsittelemistä.
Jos ihminen tuntee, esimerkiksi sairauden tai toimintakyvyn rajoitusten vuoksi elämänsä arvottomaksi, muistelu turvallisessa ympäristössä voi tuoda elämään rikkautta, selkeyttä ja tarkoitusta.
Iästä riippumatta miellyttävien menneiden asioiden muisteleminen lämmittää mieltä, mutta uusimpien tutkimusten mukaan se lämmittää myös kehoa. Daily Mail -lehden mukaan Kiinan Sun Yat-senin ja Hollantilaisen Tilburgin yliopistojen tutkijoille nimittäin selvisi, että nostalgiset tuntemukset nostavat ihmisen ruumiinlämpöä.
Muistelun kautta voi itse kukin saada virkistäviä, eheyttäviä ja elähdyttäviä hetkiä. Sen avulla taistellaan yksinäisyyden tunnetta vastaan.
Sukupolvien välisessä muistelussa siirretään samalla arvokasta kulttuuriperimää nuoremmille sukupolville.
Somero-lehti haluaa laittaa kortensa kekoon innoittaakseen muistojen pulppuamista. Olemme perustaneet verkkosivuillemme uuden palstan Muistellaan menneitä. Julkaisemme siellä uutisia menneiltä vuosikymmeniltä. Palsta päivittyy keskiviikkoisin ja lauantaisin.
Muistatko sinä, mitä elämääsi kuului ja missä olit esimerkiksi keväällä kymmenen vuotta sitten?