1985: Siementarkastuslaitos haluttiin Somerolle

0
Lähetystö ministeri Ahti Pekkalan pakeilla.
Lähetystö ministeri Ahti Pekkalan pakeilla.

Someron kunnan lähetystö vieraili maaliskuussa 1985 valtionvarainministeri Ahti Pekkalan luona kiirehtimässä ratkaisua valtion siementarkastuslaitoksen sijoittamisesta Somerolle. Mukana oli myös kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kuvassa vas.). Hänen vierellään kuvassa Eino Mäkilä, Kaarlo Salo, Kalle Nikula, Pentti Rauhaniemi, Marja-Liisa Mäkelä, Jouko Helkiö ja eero Lehtinen. Mitään lupauksia antamassa ministeri Pekkanen sanoi olevansa hajasijoituksen kannalla myös valtion siementarkastuslaitoksen osalta. Aika näyttää, päättääkö eduskunta hajasijoituksesta ja minne se päättää laitoksen sijoittaa.

Miten kävi?

VSTL perusti selvitystyötä varten projektiryhmän vuonna 1979.  Työryhmä kävi tutustumassa yhdeksään paikkakuntaan, jotka olivat ilmaisseet kiinnostuksensa laitosta kohtaan. Paikkakunnat pisteytettiin laitoksen toimintaedellytysten näkökulmasta, ja parhaiksi todettiin Forssa, Loimaa ja Somero. Pitkän ja mutkikkaan prosessin jälkeen valtion siementarkastuslaitos muutti Helsingistä Loimaalle kesällä 1992.