1985: Miehet astuvat patojen äärelle

0
1985_miestenkokkikurssi
Arja Toivola neuvoo tarkkaavaisesti kuuntelevia kurssilaisia

Perjantai 19. huhtikuuta 1985

Joensuun koulun kotitalousluokassa pidetylle kaksipäiväiselle kurssille osallistui yhdeksän miestä. Osa myönsi, että aikaisempi kokemus keittiöpuuhista rajoittui vain teeveden, kananmunien ja kahvin keittämiseen. Muutamat olivat kuitenkin kokkailleet enemmän. Kaikki kurssilaiset kertoivat lähteneensä mukaan omasta kiinnostuksestaan, ei niinkään naisväen painostuksesta.
Kurssilla käyneet miehet olivat sitä mieltä, että saaduista opeista oli runsaasti hyötyä ja että kurssilta saatiin sitä, mitä oli tultu hakemaankin. He uskoivat myös, että innostuvat nyt entistä helpommin kokkauspuuhiin kotonakin.
Osanottajia oli odotettu kurssille runsaammin. Kaksipäiväisen kurssin järjestäminen vain yhdeksälle hengelle tulee kohtuuttoman kalliiksi. Marttayhdistyksen puheenjohtaja ja miesten kokkikurssin alullepanija Kerttu Hovila korosti, että on tärkeää murtaa miesten ennakkoluuloja kokkauksesta.
– Pinttyneet tavat ja vanhat ruuanlaittoperinteet istuvat vielä sitkeässä, mistä johtuen miehet eivät ehkä uskalla kovin helposti tällaisille kursseille lähteä. Toivottavasti informaatio asian puolesta lisääntyy nyt kun on päästy alkuun ja seuraavalla kerralla mukana on jo enemmän väkeä, toivoo Hovila.
Kurssin ohjaaja, Arja Toivola sai kurssilaisilta kehuja. Toivolakin oli tyytyväinen oppilaisiinsa, jotka kuuntelivat tarkkaavaisesti ja oppivat nopeasti. Hänen mukaansa opetustyö sujui huomattavasti rauhallisemmin, kuin vilkkaan koululuokan kanssa, jolle Toivola päätyökseen opettaa ruuanlaittoa ja kotitaloutta.