2005: Puhelinkopit poistuvat Somerolta

0

Tiistai 19. huhtikuuta 2005

2005_puhelinkopit
Yleisöpuhelimet virastotalolla ja Pitkäjärvellä.

Puhelinkopit katoavat Somerolta. Salon Seudun Puhelin Oy tulee poistamaan toimialueeltaan kaikki rahapuhelimet tämän vuoden aikana.
Ensimmäiset puhelinkopit ilmestyivät Helsingin katukuvaan vuonna 1912 ja Tampereelle kymmenisen vuotta myöhemmin. Ne olivat ensin koristeellisia puisia jugendkoppeja heiluriovineen.
Someron puhelinosuuskunnan historiassa 1910-1981 ei mainita milloin yleisöpuhelimet tulivat Somerolle. Ilmeisesti se kuitenkin tapahtui pian sen jälkeen, kun automatisointi oli valmistunut kesällä 1960.
Puhelinasentajana 40 vuotta toiminut Aarre Järvinen muistelee, että ensimmäiset kopit olisi pystytetty Somerolle vuoden 1960 paikkeilla.
– Muistaakseni yksi oli Esson kulmalla ja sitten oli Ruunalan risteyksessä ja Lammin risteyksessä.
Järvinen kävi tyhjentämässä rahasäiliöt kerran viikossa ja tarkasti samalla, että valurautaiset koneet olivat kunnossa. Joskus kopin lasit oli rikottu ja luuri viety, mutta rahat olivat aina tallella.
Someron Puhelinosuuskunnan toimitusjohtajana vuodesta 1993 fuusioon asti toiminut Lauri Ekström kertoo, että hänen tullessaan Somerolle 1965 oli puhelinkoppeja kaksi tai kolme. Myöhemmin niitä oli jo reippaasti toistakymmentä.
Ekström muistelee, että kolikkopuhelimet eivät todellisuudessa koskaan tuottaneet mitään.
– Ennen tarjottiinkin asiakkaille palvelua, eikä liikeyrityksen päämääränä ollut pelkästään kasvu- ja voittotavoitteet, kuten nykyään.
Puhelinkioskien käyttö on vähentynyt Suomessa samassa tahdissa kun matkapuhelinten määrä on kohonnut. Automaatit toimivat alkuun pelkästään kolikoilla, mutta myöhemmin myös erilaisilla korteilla. Alussa teräs- ja lasirakenteiset kopit muuttuivat alumiinista valmistetuiksi, joissa oli kestävämmät pleksilasit.
Puhelinlaitokset ovat myyneet halukkaille käytöstä poistettuja puhelinkoppeja ja niihin on rakennettu muun maussa kasvihuoneita, ulkohuusseja ja ilmoitustauluja.