2005: Miten pääsiäistiput syntyvät

0

Torstai 24. maaliskuuta 2005

Kuva: Manu Kärki
Aitoja kanaemon hautomia pääsiäistipuja syntyi Vikmanin kanalaan tänä vuonna viisi ja uusia odotellaan parin viikon kuluttua.

Marja-Leena ja Terho Vikmanin perheen kanalassa tepastelee ihan oikeita pääsiäistipuja. Maatiaiskanan munimat ja hautomat untuvikot viihtyvät emonsa hoivassa ensimmäisen kuukauden ajan.  Ensimmäiset viisi maatiaiskanaa perhe hankki keväällä 2002. Marja-Leena Vikman näki lehti-ilmoituksen jossa kaupattiin maatiaiskanan poikasia ja innostui asiasta. Pojat, Kalle ja Paul lupasivat auttaa hoitamisessa.
Seuraavana syksynä perheeseen ostettiin jo kolmekymmentä uutta maatiaiskanan poikasta.
Maatiaiskanojen ominaisuuksiin kuuluu kylmänkestävyys ja pitkäikäisyys. Terve maatiaiskana elää yleensä 5-7 vuotta. Jopa 13-vuotiaita yksilöitä on tavattu. Maatiaiskanat ovat vaatimattomia ravinnon suhteen ja pitkäikäisempiä, kuin jalostetut lajit. Kanojen munintakyky heikompi kuin jalostetuilla ja munat ovat pienempiä.Vikmanin kanalasta saadut munat menevät omaan käyttöön tai annetaan tutuille.
Maatiaiskanojen kasvatus on Marja-Leenan mielestä mukava harrastus ja vastapaino pankkityölle.
– Neljäs vuosi kananhoitajana menossa ja nyt osaan jo 3-4 viikon ikäisestä poikasesta arvata onko se kukko vai kana, Marja-Leena hymyilee.