Neljän vuoden pestit on jaettu, työ voi alkaa

0

Suomalaiset valitsivat itselleen neljäksi vuodeksi päättäjät eduskuntaan. Keskusta oli valtakunnallisesti vaalien voittaja ja otti myös Somerolla puolueista suurimman kannatuksen.
Varsinais-Suomessa keskusta ei saanut haluamaansa neljättä kansanedustajaa läpi. Se tiesi myös sitä, ettei Somero pääse nauttimaan omasta edustajasta Arkadianmäellä, ainakaan vielä. Jani Kurvinen jäi varasijalle, mutta on sieltä ennenkin noustu. Mauri Salo ponnisti niin useampaan otteeseen.
Kokoomus hävisi vaalit, mutta vaikka Varsinais-Suomessakin menetti ääniä, niin säilytti neljä paikkaansa. Somerolaistaustainen Pertti Hemmilä on samalla tavalla varasijalla kuin Kurvinen.
Myös Vasemmistoliitto piti Varsinais-Suomessa kaksi paikkaansa. Ääniharavana oli valovoimainen Li Andersson, joka saattoi viedä ääniä somerolaiselta Vihreältä ehdokkaalta, Mikko Välttilältä.
Sekä Vihreiden että RKP:n istuvat kansanedustajat, Niinistö ja Wallin, säilyttivät asemansa ja toivat puolueilleen niiden ainoat kansanedustajapaikat Varsinais-Suomessa.
Kovin turkulaisvoittoiselta Varsinais-Suomen kansanedustajajoukko näyttää. Someron naapurikunnan puolelta Salosta Katja Taimela säilytti mandaattinsa. Sosialidemokraattien oli tyytyminen kolmeen varsinaissuomalaiseen edustajaan.
Perussuomalaiset sai eduskuntaan toiseksi eniten kansanedustajia. Varsinais-Suomessa heidän paikkansa säilyivät kolmessa.
Vaalit on käyty, pulinat pois. Nyt työ vastaa alkaa. Moni asia odottaa ratkaisuja, kuten sote.
Keskustan ja koko vaalien ääniharavalla Juha Sipilällä on miettiminen hallitustunnusteluissa. Keskusta ja Perussuomalaiset alkavat varmaankin laittaa maata parempaan kuosiin. Mutta ketkä muut osallistuvat hallitustyöskentelyyn, on auki. Yhteistyökumppanien vaihtoehtoina on joko SDP tai Kokoomus. Heidän lisäkseen tyrkyllä on RKP ja Vihreät, Vasemmistoliitto tuskin.