Takapuoli ylös

0

Iso osa meistä istuu päivät päästyään. Toimistotyötä tekevät ainakin seitsemän tuntia päivässä, välillä enemmänkin.
Työpäivän jälkeen houkuttavat sosiaalinen media tai televisio. Molemmat on suunniteltu niin, että niitä käytetään istuen.
Päivän kokonaisistumisaika voi olla yli kymmenen tuntia. Joku ylittää  tämänkin.
Seisomatyöntekijöitä on kautta aikojen kehotettu tauottamaan seisomisjaksoja istumalla. Vähintään yhtä tärkeää on saada istujat ylös.
Ensimmäiseksi kannattaa selvittää, montako tuntia istuu päivässä. Sitten asetetaan liikkumistavoite ja pyritään sitä kohti tunti tunnilta. Avuksi voi ottaa askelmittarin. Tuttu tavoite on 10 000 askelta päivässä. Ei niinkään kova fyysinen, vaan enemmänkin henkinen haaste.
Toisaalta vaikka vapaa-aikana liikkuisikin suositusten mukaan, ei sekään riitä korvaamaan työpäivän istumismaratonia. Istuminen rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä.
Maailman terveysjärjestö on sijoittanut passiivisen elämäntavan neljännelle sijalle merkittävimpien ennenaikaisten kuolemien listalla.
Joillakin työpaikoilla työnantaja on tullut hätiin hankkimalla esimerkiksi sähköisesti nousevia ja laskevia työpöytiä, joilla saa vaihtelua työasentoon. Työtasoon voidaan myös kytkeä kävelymatto tai kuntopyörä. Tuolin sijaan voi istua jumppapallolla. Kokoukset voidaan toteuttaa joskus kävellen, tulostin sijoittaa kauas työpöydistä. Taukotiloihin voi laittaa seisomakorkeudella olevia pöytiä.
Konstit ovat monet ja myös tutut, mutta muistutetaan asiasta nyt taas kerran. Irrotetaan vaikka nostalgiaviikon kunniaksi sormet näppäimiltä tai kaukosäätimestä ja lähdetään liikkeelle katsomaan, mitä kaikkea Somerolta löytyy.