2005: Someron museot pidetään kunnossa talkootöillä

0
talkoot
Talkoolaisille riittää jatkuvasti töitä museon rakennuksissa.

Tiistai 26. huhtikuuta 2005

Somero-seuran ylläpitämät torppamuseo, peltotyökalumuseo ja savenvalantamuseo vaativat vuosittain ylläpitokorjausta. Tänäkin vuonna Somero-Seura sai Museovirastolta 2000 euron harkinnanvaraisen avustuksen. Mittavaa rakennuskantaa ei kuitenkaan pystytä pitämään pystyssä avustusrahoilla. Suuri osa työstä tehdään talkoolaisten työllä.
– Tänä kesänä avustusrahat menevät hautausmaan vieressä olevien viljamakasiinien maalauksen. Urakkatarjouspyynnöt ovat menossa, mutta rahat taitavat riittää vain toisen makasiinin maalaamiseen. Talkootyö olisi halvempaa, mutta sitä Museovirasto ei hyväksy tuettavaksi, Voitto Ollonqvist Somero-Seurasta selittää.
– Talkootöitä kyllä riittää. Tänä kesänä on tarkoitus uusia katto torppamuseon portin pielessä olevaan aittaan. Myös puuvajan katto vaatii uusimista. Nämä ovat olleet suunnitteilla jo kauan. Jos vain koivuntuohta saadaan, niin kohteet ovat etusijalla, Ollonqvist suunnittelee.
Aitan kattotyö on osittain päässyt alkuun. Tuohikerroksen päälle laitettavat malkapuut hankittiin viime vuona ja ne halkaistiin talkoilla pari viikkoa sitten.
Voitto Ollonqvist kiittelee aktiivista talkooväkeä, jonka avustuksella monet hankkeet on toteutettu. Vielä tähän asti väkeä on riittänyt, mutta talkooväki ikääntyy ja harvenee.
Vanhojen rakennusten ylläpito vaatii jatkuvasti kunnostusta ja toivelista on pitkä. Uusia tarpeita ilmaantuu käytön myötä.
– Savenvalantamuseolle olemme haaveilleet näyttelyvitriineitä jo vuosia, mutta ne ovat toistaiseksi jääneet odotuttamaan itseään.