Kirmaise luontoon

0

Somerolla maastot ovat mitä mainioimmat luonnossa liikkumiseen. Siihen riittää kotioven aukaisu, nuuhkaisu, keuhkot täyteen ilmaa ja menoksi.
Voi tehdä kuten Anttilan keväthuumaus -laulussa konsanaan: ”Anttila nyt ampaisee ylös vuoteestaan… Niityllä hän tanssii järin yöpaidassaan… Kuikkaemo uittaa jo untuvaisiaan. Peipponenkin helskyttää riemulaulujaan. Katso, kuinka kukkaakin monta on jo kevätnurmella: Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu.”
Luontolenkeillä ja -retkillä voi ladata voimavaroja ja huoltaa kehoa ja mieltä. Luontoympäristö auttaa palautumaan fyysisesti stressistä ja keskittymistä vaativista tilanteista. Jo muutama sekunti, niin jännittyneisyys, verenpaine sekä sydämensyke alenevat. Kuormittavat odotukset vähenevät tai niiden merkitys poistuu.
Tutkimukset osoittavat todeksi luonnon hyvää tekevän vaikutukset. Luontokokemukset ja mielimaisemat lataavat energiaa, rauhoittavat ja elvyttävät.
Joillekin tärkeää on avaruuden tunne, laajat näkymät ja paljon tilaa ympärillä. Joillekin suojaava paikka, metsän vanhat puut. Joillekin virtaava vesi, vaeltavat poutapilvet tai sirittävät sirkat. Niihin liittyy tuoksuja, tuntemuksia, näkymiä, ääniä ja rauhoittavia tunnetiloja.
Tulevana sunnuntaina 14.6. vietetään yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää. Sen tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen.
Luonnonkukkien päivänä järjestetään retkiä ympäri maata, Somerollakin Pajulassa. Retkelle tarvitaan avoin mieli, säänmukainen vaatetus, maastoon soveltuvat jalkineet ja juotavaa.
Luonto lumoaa, elvyttää, irrottaa arjesta, synnyttää jatkuvuuden ja yhteenkuuluvaisuuden tunteen. Miksi ei siis käyttäisi sitä, mikä on Suomessa meitä kaikkia lähellä. Annetaan luonnon virrata kehoon ja mieleen.